IGSU: Temperaturile ridicate ale aerului cresc riscul producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate

Publicat:

IGSU: Temperaturile ridicate ale aerului cresc riscul producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate

Temperaturile ridicate ale aerului cresc riscul producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate. De la începutul anului, peste 2600 de hectare de teren au fost afectate. Cetățenii sunt îndemnați să evite utilizarea focului deschis în gospodării. Cei care vor provoca pagube mediului riscă amenzi de mii de lei.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă, IGSU: „De la începutul anului 2024 avem înregistrate 1362 de incendii de vegetație sau misiuni a salvatorilor și pompierilor de lichidare a focarelor de vegetație arsă. În total, au fost compromise peste 2600 de hectare. Vorbim de terenuri agricole, stufăriș, iarbă și vegetație uscată.”


Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Oamenii sunt atenționați să nu arunce mucuri de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reiterează importanța monitorizării stricte a copiilor pentru a preveni jocul acestora cu focul și alte surse de aprindere atât în preajma locuințelor, cât și pe terenurile deschise, potrivit jurnal.md.

VASILE GAȘPAR, șeful Direcției prevenire a riscurilor, IGSU: “În perioadele caniculare, cu temperaturi ridicate, scade foarte mult temperatura de aprindere. Este total interzis utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale, inclusiv în aceleași foișoare, aceleași grătare.”

În perioada 31 ianuarie – 15 mai, polițiștii și angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului au întocmit 82 de procese verbale în acest sens. Persoanele fizice care se fac vinovate de incendierea spațiilor verzi sunt sancționate cu amenzi ce pornesc de la trei mii de lei, iar persoanele juridice – de la nouă mii de lei. Odată cu încălzirea vremii, angajații IGSU atenționează și despre riscurile de înec în bazinele acvatice.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă, IGSU: “Este bine ca oamenii să meargă doar la acele bazine acvatice care sunt dotate cu stații de salvare. De asemenea, nu este indicat să meargă la scăldat consumând băuturi alcoolice, deoarece combinația între alcool și scăldat poate fi fatală. Mai ales, un îndemn separat este pentru oamenii care au în grijă minori. Să fie atenți și să nu le permită scăldatul în locuri neautorizate, scăldatul de unii singuri sau în grupuri.”

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

În primele cinci luni ale anului, au fost înregistrate 12 cazuri de înec, cauzele fiind diferite: scăldatul în locuri care nu sunt amenajate, în locuri în care nu cunoaștem nici adâncimea, nici relieful subacvatic, dar nu și în ultimul rând, scăldatul în stare de ebrietate.

Potrivit IGSU, în perioada similară a anului trecut, au fost înregistrate 18 cazuri de înec.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ca urmare a desfășurării Marşului Solidarității este afectată circulația troleibuzelor, care traversează str. București.

Ca urmare a desfășurării Marşului Solidarității este afectată circulația troleibuzelor, care traversează str. București. Circulația troleibuzelor din Chișinău este afectată în timpul desfășurării Marșului Solidarității....

Cele 6 rațe șchioape de la summit-ul G7. De ce liderii din prezent ai Grupului sunt considerați slabi

Cele 6 rațe șchioape de la summit-ul G7. De ce liderii din prezent ai Grupului sunt considerați slabi Întâlnirea din această săptămână a liderilor G7...

EURO 2024: Albania a înscris cel mai rapid gol din istoria Campionatelor Europene. Meciul a fost câștigat însă de Italia

EURO 2024: Albania a înscris cel mai rapid gol din istoria Campionatelor Europene. Meciul a fost câștigat însă de Italia Italia, campioană în exercițiu, a...

Popșoi, la Odesa: ‘Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace’

Popșoi, la Odesa: 'Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace' Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.