Îmbătrânirea demografică este o provocare pentru sistemul economic și social
Dacă în țările din lume se estimează că numărul tinerilor va fi egal cu cel al vârstnicilor către anul 2030, în Republica Moldova acest indicator deja a fost atins în 2022, iar 1/4 din populație o reprezintă persoanele în etate cu vârsta de peste 60 de ani, transmite postul de televiziune Moldova1.
Citește și: Sindicaliștii cer majorarea salariilor angajaților din educație și cercetare
Demograful Valeriu Sainsus a declarat pentru sursa citată că îmbătrânirea demografică este rezultatul crizei demografice a populației și imigrației excesive. Potrivit lui Valeriu Sainsus, o soluție pe termen mediu și scurt este majorarea vârstei de pensionare, însă ea nu poate fi mărită la infinit.
Referindu-se la faptul că 10% din forța de muncă este reprezentată în țara noastră de pensionari, cercetătorul susține că îmbătrânirea nu este o problemă și ar fi o soluție deoarece tinerii sunt de două ori mai puțini decât cei care ies la pensie.
Potrivit datelor, în Republica Moldova sunt 610.700 de vârstnici. Ritmul îmbătrânirii populației din țara noastră este mult mai accelerat decât se estimase anterior, cu o pondere de 30% până în anul 2030, față de estimările inițiale pentru 2040-2050.