X

Imigraţia a devenit cea mai mare problemă pentru britanici pentru prima dată din 2016

Imigraţia a devenit cea mai mare problemă pentru britanici pentru prima dată din 2016

Imigraţia se află în fruntea listei problemelor pe care britanicii le consideră cele mai importante pentru prima dată din 2016, când Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, în urma revoltelor din această lună care vizează musulmani şi migranţi, potrivit unui sondajul Ipsos, citat de Reuters.

Puţin peste o treime dintre britanici (34%) au numit imigraţia drept cea mai mare problemă, înaintea asistenţei medicale, cu 30%, economia cu 29%, criminalitatea cu 25% şi inflaţia cu 20%, arată ediţia din august a indicelui lunar Ipsos Issues, potrivit stiripesurse.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Pentru 11% dintre cei intervievaţi, relaţiile rasiale au fost problema principală. Migraţia netă în Marea Britanie – diferenţa dintre oamenii care se mută în ţară şi cei care pleacă – a atins un record în 2022, de 764.000. A scăzut uşor la 685.000 în anul următor.

Preocupările populaţiei cu privire la imigraţie au crescut în urma revoltelor produse în această lună în multe oraşe, în care demonstranţii anti-imigraţie au vizat hoteluri care găzduiau solicitanţi de azil şi moschei.

”Impactul recentelor revolte din Marea Britanie este clar în datele din această lună… nivelul de îngrijorare cu privire la criminalitate şi relaţiile rasiale a crescut, de asemenea, la maxime recente”, a spus cercetătorul Ipsos Mike Clemence.

Tulburările s-au diminuat după ce un număr dintre cei implicaţi au fost arestaţi, iar infractorii au fost încarceraţi rapid. Mulţi oameni au luat parte şi la mitinguri împotriva rasismului.

Sondajul Ipsos reflectă un altul, lansat de YouGov săptămâna trecută, care a arătat, de asemenea, că imigraţia se află în fruntea listei celor mai importante probleme naţionale pentru prima dată din 2016, când preocupările legate de imigraţie au fost un factor major al votului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană în acel an.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Ipsos a chestionat 1.010 adulţi în perioada 7-13 august, în timp ce YouGov a chestionat 2.163 adulţi în perioada 5-6 august.

Tags: britaniciimigratiamarea britanieuniunea europeana
Externe