Impactul băuturilor energizante asupra copiilor și adolescenților: Calitate slabă a somnului și a performanțelor școlare, atacuri de panică și stres

Publicat:

Impactul băuturilor energizante asupra copiilor și adolescenților: Calitate slabă a somnului și a performanțelor școlare, atacuri de panică și stres

Abuzul de cofeină este din ce în ce mai răspândit, dar puțin studiat asupra minții și corpului adolescenților și copiilor. Analize recente arată că acest consum duce la o calitate mai slabă a somnului și a performanțelor școlare, dar și la atacuri de panică și stres, relatează Corriere della Sera.

Băuturile energizante sunt băuturi care, datorită ingredientelor lor (cum ar fi cofeina, glucoza, taurina, creatina și guarana), cresc aportul de energie prin stimularea creșterii nivelului de atenție, a vigilenței și a performanței fizice, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Preferința pentru aceste băuturi nu îi afectează doar pe cei care studiază: consumul a devenit larg răspândit în nopțile de club (de multe ori în plus față de băuturile alcoolice) sau cu prietenii, pentru a susține orele târzii.

Așa-numitele băuturi „energizante”, inclusiv cafeaua, ajung și la copii.

Datele privind consumul adolescenților din liceele italiene (colectate de la populația de 15-19 ani în cadrul studiului ESPAD Italia) arată că cei mai mari consumatori sunt, în general, bărbații și tinerii de 17 ani. Cel mai recent studiu datează din 2021 și înregistrează 51 de mii de elevi (2% din eșantion) care au consumat băuturi energizante în mod frecvent, adică de peste 20 de ori în ultima lună. Comparativ cu 2021 („ultimul an de consum”), 34,6% le-au folosit de 1 sau 2 ori, 30% de 3 până la 9 ori, 17,2% de mai puțin de 19 ori și 18,2% de peste 20 de ori.

Nu există prea multe date despre copii, dar există cifrele ultimului studiu realizat în 2019 pe 450 de elevi italieni de gimnaziu (11-14 ani aproximativ) care au arătat că 57% din eșantion consumă băuturi energizante, 9% dintre ei prezentând un consum cronic ridicat, 31% un consum mediu cronic și 8% un consum acut ridicat.

Datele privind copiii (3-10 ani), pe de altă parte, provin dintr-o analiză a studiilor efectuate în 2023, dar se referă la consumul de băuturi energizante la nivel mondial: cu toate acestea, arată că utilizarea la copii în „ultimele 7 zile” este de 11,9% din eșantion, iar consumul zilnic este de 6,23%.

În ultimii ani, alegerea acestor băuturi a crescut peste tot, în general, și datorită reclamelor „agresive” și maratonante, dar ce se întâmplă cu un organism tânăr atunci când abuzează de băuturi energizante?

Răspunsul conține o serie de întrebări care constituie deja un motiv de îngrijorare: Efectele cofeinei (care stă la baza acestor băuturi) asupra adulților au fost studiate de ani de zile, dar cele ale cofeinei „asupra unui organism în curs de dezvoltare (care în mod normal cântărește și mai puțin, deci „suferă” o doză mai mare), într-un creier complet diferit de cel al unui adult (pentru că este încă în formare din punct de vedere al sinapselor) este un fapt complet nou”, explică Enzo Spisni, care conduce Laboratorul de Fiziologie Translațională și Nutriție de la Universitatea din Bologna, unde este profesor asociat.

”În plus, în băuturile energizante, efectul cofeinei este combinat cu cel datorat altor substanțe (de obicei guarana, ginseng, adesea taurină), care acționează în sinergie”, continuă expertul.

Efectele nocive

Cercetările disponibile converg în a atribui consumului (prea frecvent) de băuturi energizante unele consecințe nedorite, uneori neașteptate: „În mod cert, scăderea performanțelor școlare și o serie de factori care afectează calitatea și durata somnului (și care se aseamănă cu cele ale cofeinei)”, ilustrează Spisni.

„La unii subiecți, însă, au fost înregistrate și atacuri de panică (care, la adulți, nu fuseseră niciodată asociate consumului de cofeină). Apoi, există și aspecte mai îngrijorătoare și mai problematice, care sunt cele cardiovasculare, mortale pentru tineri: de la creșterea tensiunii arteriale la extrasistole, la anxietate, stres și depresie, cu efecte chiar dramatice în cazuri individuale documentate”, explică Spisni.

Este, de asemenea, documentat faptul că utilizarea băuturilor energizante este adesea asociată cu alte substanțe, în special cu alcoolul și fumatul: obiceiul de a amesteca băuturile energizante cu alcoolul este raportat în studiul ESPAD al tinerilor de 15-19 ani. Aproape o cincime dintre elevi au amestecat băuturi energizante și alcool cel puțin o dată în viață. În ultimul an (aici 2021), 8,3 % din eșantion au făcut acest lucru de peste 20 de ori, cu rate mai mult decât duble în rândul băieților față de cele ale colegilor lor.

Tema este abuzul: „Dacă se consumă o doză pe lună nu există complicații. Problemele încep cu consumul zilnic (scăderea performanțelor școlare, deficit de atenție, hiperactivitate, înrăutățirea calității și duratei somnului, atacuri de panică); în schimb, stresul și efectele cardiovasculare privescabuzul (mai multe doze de doze pe zi)”, confirmă specialistul.

”Doza de siguranță” este consumul ocazional: o dată, de două ori pe lună.

„Să nu uităm că genetica cofeinei este complicată și la adulți: unele persoane (să spunem 20-30% din populație) pierd calitatea somnului dacă beau cafea în mod regulat; apoi există ‘metabolizatorii rapizi’, care o pot bea chiar și seara. Același lucru la tineri: deteriorarea calității somnului poate fi medie dacă ești un metabolizator bun sau mare dacă ești un metabolizator rău”, explică specialistul.

Analizele recente vorbesc despre o creștere generală a anxietății și a stresului în rândul tinerilor în ultimii ani, după pandemie. Știind că anxietatea este adesea legată de școală, nu s-ar putea ca tocmai acei tineri care sunt cei mai agitați să se orienteze către consumul de băuturi energizante?

„Este posibil ca această căutare a băuturilor energizante să provină din faptul că ei pornesc de la o situație de anxietate și de la o stare psihologică probabil mai fragilă decât cea a tinerilor de acum douăzeci de ani”, observă Spisni, „Or, dacă ei încep să ia o substanță care oferă o „lovitură de energie” rapidă, dar de scurtă durată, urmată de o „cădere” care durează mult mai mult, acest consum le va agrava dramatic situația.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În ceea ce privește consumul de băuturi energizante (dar și de cofeină) la copiii mici, există un prag de vârstă la care ar fi mai bine să le evităm cu totul?

„Sunt băuturi pentru adulți, deoarece combinația cafeină-taurină creează dependență fizică. Dacă am decis că fumatul, alcoolul și toate substanțele care creează dependență nu ar trebui să fie folosite de minori, nu este clar de ce ar trebui să fie folosite. În calitate de fiziolog, aș dori ca aceste băuturi să fie limitate la lumea adulților, deși interdicțiile nu dau întotdeauna roade și, prin urmare, introducerea lor ar trebui să fie analizată cu atenție de către politicieni”, conchide expertul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor Un bărbat a murit, după ce a fost strivit...

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.