În cadrul primului Summit ‘Dor de rădăcini’, tinerii care își fac studiile peste hotare sunt îndemnați să revină acasă

Publicat:

În cadrul primului Summit al Tinerilor din Republica Moldova, care se desfăşoară în aceste zile la Chişinău, s-a discutat despre oportunităţile oferite celor care se întorc în ţară şi rolul lor în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Tinerii din Republica Moldova, plecaţi la studii în România sau în alte țări, sunt îndemnaţi să revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova.


Citește și : Spînu vrea un acord cu chinezii pentru zboruri directe spre Hong Kong

Dorința tinerilor basarabeni de a pleca peste hotare pentru a studia crește de la an la an. Şi sunt prea puțini cei care se întorc și pun în aplicare acasă ceea ce învață acolo.

CĂTĂLINA FRUNZĂ, studentă, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca: „ Nu am hotărât oficial dacă mă întorc sau nu. Îmi doresc mai întâi să urmez şi un program de master. Ce m-ar determina să vin înapoi acasă ar fi o remunerare pe măsură şi colegi de muncă competenţi.”

GRIGORE RÎNJA, student, Universitatea de Stat din Moldova: „Cred că un program de master îl voi face şi eu peste hotare pentru că am în mine dorinţa asta de a încerca ceva nou. O experienţă internaţională, calitate mai bună la studii. Dar cel mai probabil o să mă reîntorc înapoi acasă pentru că totuşi aici este familia mea şi prietenii.”

Autorităţile cred că mulţi tineri aleg să nu mai revină în ţară pentru că nu au suficiente informaţii despre oportunităţile pe care le au aici.

RADU MARIAN, preşedinte, Comisia economie, buget şi finanţe, Parlamentul Republicii Moldova: „Este nevoie de mai multă informaţie pentru tinerii basarabeni din România despre oportunităţile pe care le avem. Noi avem oportunităţi precum stagii plătite, avem salarii majorate, dublate la instituţii de stat pentru cei care vor de exemplu să contribuie la stat.”

CRISTIN MURAFA, președinte, Federația Tinerilor Basarabeni din România: „Scopul evenimentului este motivarea tinerilor care îşi fac studiile în România să revină în Republica Moldova iar cei care sunt acasă să nu plece. Practic prin intermediul acestui eveniment noi dorim să-I conectăm cei care sunt acasă  şi cei care îşi fac studiile în România ca să cream context comune de dezvoltare”

La eveniment se discută şi despre rolul tinerilor în procesul de eurointegrare.

Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

TEODORA PANUŞ, președinte, Consiliul Național al Tineretului din Moldova: „Suntem la o răscruce. Suntem în procesul în care trebuie să alegem şi să vedem, noi implicăm tinerii şi mai mult şi îi punem ca un pilon de bază în procesul de integrare sau implicăm aşa sporadic cum se primeşte. Asta e o întrebare careo să fie discutată în următoarele zile.”

Summitul Tinerilor din Republica Moldova – “Dor de rădăcini” este organizat de Federația Tinerilor Basarabeni din România, cu sprijinul Consiliului Național al Tineretului din Moldova și Consiliului Tineretului din România şi finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Evenimentul durează trei zile şi se va încheia mâine.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fost provocat de un elev

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fost provocat de un elev Incendiul  din această dimineață de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fi fost provocat...

Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova

Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova,...

Blocul unui acoperiș cu 18 etaje în flăcări. Cinci echipaje de intervenție – la fața locului

Blocul unui acoperiș cu 18 etaje în flăcări. Cinci echipaje de intervenție - la fața locului Cinci echipaje de pompieri au intervenit pe strada Dacia...

Realizările Cadrului de Cooperare ONU-Republica Moldova în 2023

Realizările Cadrului de Cooperare ONU-Republica Moldova în 2023 Realizările echipei de țară a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova în anul 2023 și oportunitățile de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.