În ciuda violențelor din Sofia, Boiko Borisov ‘ține cu dinții’ de putere

Publicat:

Prim-ministrul conservator bulgar Boiko Borisov intenţionează să rămână în funcţie după prima noapte de violenţe, înregistrate în noaptea de miercuri spre joi, pe fondul manifestaţiilor anticorupţie ce zguduie Bulgaria de două luni, a anunţat joi partidul său politic, citat de France Presse, potrivit agerpres.

“În urma exceselor de ieri (miercuri – n.r.), nu vom demisiona, pentru că asta ar însemna că orice guvern ar trebui să cedeze presiunii bătăuşilor”, a declarat în parlament un responsabil al GERB, partidul la putere, Toma Bikov.


Citește și: Ce este Noviciok-ul, substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi

Potrivit poliţiei, 126 de persoane, inclusiv 62 cunoscute de forţele de ordine, au fost arestate. 80 de poliţişti au fost răniţi şi oamenii legii au folosit spray cu piper într-un mod fără precedent pentru a dispersa manifestanţii.

Unii dintre protestatari au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf AFP, care a fost el însuşi rănit.

“Aceste ciocniri permit guvernului să marcheze un punct faţă de opinia publică”, a comentat politologul Dimităr Ganev la televiziunea bulgară.

“Pragul intolerabilului a fost trecut (…). Am ridicat blocajele deoarece elementele criminale au depozitat materiale periculoase”, inclusiv cocteiluri Molotov, a declarat joi în faţa jurnaliştilor directorul poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadjiev.

De mai bine de o lună opozanţii ocupau trei intersecţii din Sofia.

“Unii protestatari, inclusiv suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal” poliţia, a spus el. “Au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale şi pietre de pavaj”, a adăugat el.

Confruntaţi cu violenţele, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre “provocări”, în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite.

Aceştia cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie.

Citește și: Parlamentul bulgar dă undă verde pentru schimbarea Constituţiei! Sofia s-a transformat în câmp de bătălie între protestatari şi forţele de ordine

Mişcarea lor a luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei.

Acest proiect a fost interpretat de protestatari ca o manevră ce permite prim-ministrului să rămână la putere până la sfârşitul mandatului său în 2021.

Într-o declaraţie în parlament, partidul conservator al lui Borisov a acuzat un magnat al jocurilor de noroc, Vasil Boikov, că i-a plătit pe bătăuşi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor Rusia trebuie să îşi majoreze exporturile de gaze lichefiate pentru...

Utilizatorii din întreaga lume își revin de pe urma celei mai mari pene informatice din istorie

Utilizatorii din întreaga lume își revin de pe urma celei mai mari pene informatice din istorie Utilizatorii şi companiile din diferite industrii esenţiale din întreaga...

Blinken: Iranul, capabil să producă material fisionabil pentru o armă nucleară în ‘una sau două săptămâni’

Blinken: Iranul, capabil să producă material fisionabil pentru o armă nucleară în 'una sau două săptămâni' Iranul are capacitatea de a produce material fisionabil în...

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.