X

În fiecare primăvară, Lisabona se îmbracă în albastru şi mov odată cu înflorirea arborilor de jacaranda

În fiecare primăvară, Lisabona se îmbracă în albastru şi mov odată cu înflorirea arborilor de jacaranda

În fiecare primăvară, străzile din Lisabona sunt invadate de nuanţe luminoase de albastru şi mov. Imaginea jacaranda înfloriţi, arbori exotici introduşi în secolul al XIX-lea, s-a impus ca una dintre cărţile de vizită ale capitalei portugheze, relatează marţi AFP.

”Vedem arbori de jacaranda pe întreg teritoriul ţării, dar la Lisabona s-au adaptat cel mai bine” climatului local, a explicat pentru AFP Ana Luisa Soares, directoarea grădinii botanice Ajuda, unde au fost plantaţi primii arbori importaţi din Brazilia, una din fostele colonii portugheze, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Arborii de jacaranda au fost introduşi în Portugalia la începutul secolului al XIX-lea, după ce familia regală s-a exilat în Brazilia din faţa invaziei franceze.

Pe perioada absenţei regelui, albastrul acestui arbore, culoare asociată monarhiei, a reprezentat o modalitate pentru ”afişarea puterii regalităţii”, precizează Biroul de turism din Lisabona pe pagina sa de internet.

Arborii de jacaranda s-au răspândit graţie lui Félix Avelar Botero, considerat părintele botanicii în Portugalia, care ” a început la acea vreme să ofere seminţe ale acestui arbore” în diverse locuri din oraş, a precizat Ana Luisa Soares.

Soares, arhitectă peisagistă, conduce o grădină botanică fondată în secolul al XVIII-lea şi care reuneşte numeroase specii provenite din fostele colonii portugheze în Africa, America de Sud şi Asia.

De la introducerea arborilor de jacaranda, numărul lor a continuat să crească în capitala Portugaliei.

”Este un arbore care nu prezintă prea multe probleme. Este foarte longeviv, înfloreşte aproape mereu. Este o specie excepţional de bine adaptată”, a explicat una dintre responsabilele Direcţiei pentru Mediu din primăria Lisabonei, Ana Julia Francisco.

”Feeric”

Şi în ziua de azi, municipalitatea continuă să planteze jacaranda evitând însă locurile vântoase, unde arborii se adaptează mai greu.

În Piaţa Rossio, unul dintre cele mai populare locuri din Lisabona, sau pe străzile care duc spre sensul giratoriu Marquis de Pombal, punctul central al capitalei portugheze, întâlnim jacaranda în cartierele cele mai turistice.

În epoca Instagramului şi a reţelelor de socializare, turiştii, cărora le place să se pozeze în faţa arborilor înfloriţi şi a covorului de petale violet care acoperă trotuarele capitalei, contribuie la popularitatea acestor arbori.

”Este minunat!”, a exclamat Cheryl Mitchel, o pensionară de 76 de ani originară din Atlanta, Statele Unite, căreia îi place să fotografieze arborii de jacaranda.

”Este foarte primăvăratic. Este feeric. Mi se pare că acest lucru reprezintă foarte bine Lisabona”, a precizat Magali Cirillo, o asistentă socială din Franţa, în vârstă de 34 de ani, care a venit în vacanţă la Lisabona.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Apreciaţi în egală măsură de rezidenţii din Lisabona, arborii de jacaranda sunt uneori criticaţi din cauza inconvenientelor pe care le provoacă florile căzute pe sol, care se descompun şi acoperă trotuarul de o substanţă lipicioasă.

Deşi plantarea acestor arbori continuă, municipalitatea încearcă să evite locurile unde ar putea crea inconveniente riveranilor.

”Frumuseţea lor însă merită câteva inconveniente”, a spus Francisco zâmbind.

Tags: arboriBraziliajacarandalisabona
Diverse