În Moldova, volumul de gaze care urmează să fie stocat ca rezervă va fi majorat

Publicat:

În Moldova, volumul de gaze care urmează să fie stocat ca rezervă va fi majorat

Acest lucru este prevăzut de modificările la Hotărârea de Guvern cu privire la crearea și menținerea stocurilor de rezervă de gaze naturale, propuse de Ministerul Energiei, pentru a asigura continuitatea și securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova în situații excepționale în sectorul gazelor naturale.

Documentul a fost supus consultărilor publice. Ministerul Energiei a reamintit că, în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale, stocurile de rezervă de gaze naturale trebuie să fie egale cu consumul acestuia pentru cel puțin 10 zile, cu 1 zi de consum egală cu consumul mediu zilnic pentru perioada de iarnă calendaristică a anului precedent, scrie infomarket.md.


Pentru a reduce impactul financiar al constituirii stocurilor de rezervă de gaze naturale egale cu consumul de gaze naturale pentru cel puțin 10 zile, s-a stabilit că stocurile de rezervă de gaze naturale vor fi constituite treptat, în conformitate cu volumele stabilite de Guvern, care corespund la cel puțin 4 zile de consum începând cu 15 septembrie 2022, cel puțin 8 zile de consum începând cu 1 octombrie 2023 și cel puțin 10 zile de consum începând cu 1 octombrie 2024.

Astfel, volumul exact de gaze naturale care urmează a fi constituit ca stoc de rezervă începând cu 1 octombrie 2024 va fi egal cu consumul mediu zilnic pentru perioada de iarnă calendaristică a anului precedent. Volumul exact de 47,1 milioane de metri cubi, care corespunde consumului de gaze naturale pentru 10 zile de consum pentru perioada de iarnă calendaristică anterioară 01.12.2023-29.02.2024, a fost stabilit în baza calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică prezentate Ministerului Energiei.

Proiectul de lege elaborat de minister mai prevede că Energocom va fi obligată să țină o evidență separată a tranzacțiilor încheiate în legătură cu crearea și menținerea stocurilor de rezervă de gaze și să informeze Guvernul, Ministerul Energiei și ANRE despre fiecare tranzacție încheiată, cu prezentarea documentelor relevante la solicitarea acestora.

Informațiile privind tranzacțiile încheiate vor include: volumul de gaze naturale achiziționate; prețul de achiziție; date despre vânzător; acorduri legate de transportul și stocarea gazelor naturale; alte date relevante. În conformitate cu legislația în vigoare, Energocom este responsabilă de crearea și menținerea rezervelor de gaze naturale de rezervă și încheie acordurile și contractele necesare în acest scop cu operatorii de stocare a gazelor naturale, inclusiv cu cei din țările vecine, statele membre ale Comunității Energetice și statele membre ale UE, precum și cu operatorii de sistem ale căror rețele vor transporta gaze naturale pentru rezervele de rezervă.

Costurile legate de crearea și menținerea stocurilor de rezervă de gaze naturale sunt acoperite prin contribuții financiare plătite de furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale. Se stipulează că gazele naturale din stocurile de rezervă vor fi utilizate integral sau parțial numai în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova, luată în cazul unei situații de urgență, inclusiv în cazul declarării stării de urgență. Stocurile de rezervă se restabilesc cel târziu până la data de 15 septembrie de la data adoptării deciziei privind utilizarea stocurilor de rezervă sau până la o altă dată stabilită prin hotărâre a Guvernului.

Orice operațiune cu stocurile de rezervă care nu are legătură cu utilizarea sau plasarea acestora pe piața gazelor naturale se efectuează în conformitate cu decizia Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Rapperul Sean ‘Diddy’ Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită

VIDEO -  Rapperul Sean 'Diddy' Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită O înregistrare video din 2016 îl arată pe Sean...

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline Şerveţelul pe care FC Barcelona s-a angajat să îl...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.