În R.Moldova va fi permisă cultivarea cânepii industriale

Publicat:

În R.Moldova va fi permisă cultivarea cânepii industriale

Cadrul normativ care va reglementa cultivarea cânepii industriale (Cannabis sativa, subspecia Sativa) a fost subiect de discuție, astăzi, la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, alături de reprezentanții Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă din Republica Moldova.

Reprezentanții MAIA au anunțat progresele privind simplificarea procedurilor de autorizare pentru cultivarea cânepii industriale, potrivit agrobiznes.md.


Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Astfel, toți cultivatorii de cânepă industrială vor trebui să obțină autorizație de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Obținerea autorizației este condiționată de deținerea unui certificat de procesare și a unui contract cu un procesator autorizat.

Menționăm că, Regulamentul cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a cânepii industriale urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.

„Subliniem importanța unei colaborări strânse între cultivatorii și procesatorii de cânepă industrială, pentru a asigura un proces de producție eficient.

Acest lucru este fundamental pentru crearea unui lanț valoric sustenabil.

Prin alinierea eforturilor și sprijinirea reciprocă, veți putea valorifica la maxim potențialul economic al cânepii industriale”, a menționat Grigore Baltag, șeful direcției politici în sectorul vegetal.

Amintim că, utilizările cânepii industriale sunt variate.

În industria textilă, fibrele de cânepă sunt apreciate pentru proprietățile lor similare cu cele ale inului, fiind utilizate pentru fabricarea diverselor produse textile.

În domeniul alimentar, semințele de cânepă sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, Omega-3 și minerale, fiind potrivite atât pentru consumul uman, cât și ca furaj pentru animale.

În construcții, cânepa industrială este folosită pentru a produce materiale precum betonul din cânepă („hempcrete”), lâna de cânepă și panouri de izolație fibrolemnoase, care oferă soluții durabile și eficiente energetic.

De asemenea, cânepa are o utilizare importantă în producția de hârtie.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Un alt aspect pozitiv este că, în perioada iulie-septembrie, când alte culturi nu mai produc polen, cânepa industrială continuă să producă cantități mari de polen.

Acest lucru este benefic pentru biodiversitate, deoarece susține populațiile de polenizatori.

În plus, cânepa industrială nu necesită pesticide, ceea ce o face o cultură ecologică și prietenoasă cu mediul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 70 de percheziții în capitală într-un dosar denumit ‘Deep fake’

Peste 70 de percheziții în capitală într-un dosar denumit 'Deep fake' Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate, în comun cu procurorii PCCOCS și omologii din Romania,...

Atentie! Spargatorii de case sunt in plin sezon

Atentie! Spargatorii de case sunt in plin sezon Suntem în sezonul estival iar polițiștii ne avetizează că este perioada preferată de hoţii de locuinţe. De...

Putin afirmă că atacul ucrainean asupra regiunii Kursk este o provocare majoră. Prin zonă trece conducta de gaze care tranzitează Ucraina şi alimentează Europa

Putin afirmă că atacul ucrainean asupra regiunii Kursk este o provocare majoră. Prin zonă trece conducta de gaze care tranzitează Ucraina şi alimentează Europa Preşedintele...

Parcurile Disney, ocolite de vizitatori. Cu cât a scăzut profitul companiei

Parcurile Disney, ocolite de vizitatori. Cu cât a scăzut profitul companiei Disney a raportat rezultate mai slabe decât cele așteptate pentru divizia sa de parcuri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.