În războiul dintre Israel şi Hamas şi-au pierdut viaţa 31 de jurnalişti (date CPJ)

Publicat:

În războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas şi-au pierdut viaţa până acum 31 de jurnalişti, arată datele Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), preluate marţi de AFP.

CPJ, cu sediul în Statele Unite, înregistrează victimele din rândul presei în Israel, în Fâşia Gaza şi la frontiera Libanului. Organizaţia a raportat de asemenea opt răniţi şi nouă dispăruţi sau închişi.


Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Bilanţul este cel mai tragic de la înfiinţarea CPJ, în 1992, arată un comunicat citat de France Presse.

Comitetul a publicat luni o listă cu numele victimelor, precizând că informaţiile provin de la surse locale ale CPJ şi din presă. În alte cazuri sunt în curs anchete şi verificări pentru confirmarea dispariţiilor sau deceselor.

“CPJ subliniază munca importantă efectuată de jurnalişti şi civili în vremuri de criză şi insistă asupra faptului că aceştia nu trebuie vizaţi de părţile în conflict”, a declarat coordonatorul organizaţiei pentru Orientul Mijlociu şi nordul Africii, Sherif Mansour.

CPJ evidenţiază de asemenea “riscul deosebit de ridicat” la care se expun jurnaliştii din Fâşia Gaza. Din cauza blocadei israeliene şi a interdicţiei de acces prin Egipt, la faţa locului se află doar jurnalişti palestinieni, care furnizează imagini şi informaţii pentru presa internaţională. În afara bombardamentelor şi operaţiunilor terestre ale armatei israeliene, respectivii se confruntă şi cu condiţii grele de lucru şi de trai; aprovizionarea cu apă este limitată, iar comunicaţiile prin internet au fost întrerupte timp de trei zile, până luni seara.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Comitetul a menţionat – fără a da cifre – atacuri continue, arestări, ameninţări şi cenzură împotriva apropiaţilor jurnaliştilor de pe teren, precum şi crime cărora le-au căzut victime apropiaţi ai acestora.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.