X

În turul II al alegerilor locale sunt aşteptaţi să voteze peste 851.000 de oameni

În turul II al alegerilor locale sunt aşteptaţi să voteze peste 851.000 de oameni

Pentru turul II de scrutin al alegerilor locale, organizat în 273 de localități, au fost deschise 609 secții de votare, la urne fiind așteptați peste 839.000 de alegători.

De asemenea, pentru alegerile repetate, care se desfășoară în opt localități, au fost deschise 11 secții de votare, iar numărul de votanți care sunt așteptați este de peste 12.000. Toate secțiile votare și-au început activitatea la ora 07:00, transmite Ipn.md.

Citeşte şi: Kulminski: Forțele proeuropene câștigă alegerile, dar nu suficient – Stiripesurse.md

Președintele CEC, Angelica Caraman, a declarat că pentru cele 273 de mandate de primar, în turul doi candidează 544 de persoane, dintre care 56 independent, iar ceilalți de la formațiuni politice.

Orhei este raionul cu cele mai multe localități în care are loc turul II – 20 de unități administrative. În raioanele Dondușeni, Basarabeasca și Taraclia, turul II are loc în câte o localitate. În municipiul Chișinău turul II se desfășoară în opt suburbii.

În turul II se consider ales candidatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consider ales cel care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur. Dacă și în primul tur de scrutin cei doi candidați au acumulat același număr de voturi, consiliul electoral de circumscripție va efectua tragerea la sorți.

În turul II al alegerilor locale sunt aşteptaţi să voteze peste 851.000 de oameni

În cazul celor două localități cu un singur candidat, acesta se consideră ales dacă persoana a întrunit cel puțin jumătate de voturile alegătorilor care participă la scrutin.

 

În cele opt localități unde are loc votarea repetată se aleg consiliile locale, iar în șase din ele se votează și primarii.

 

Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00. Alegătorul care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Votarea la locul aflării poate fi solicitată și în ziua alegerilor prin depunerea unei cereri în formă scrisă, dar cu prezentarea unui certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14:00.

Tags: alegeri
Categorii: PoliticăȘtirile zilei