Înalte oficialităţi ale UE salută acordul de guvernare din Germania

Publicat:

Înalte oficialităţi ale Uniunii Europene au salutat acordul convenit miercuri la Berlin pentru formarea unui nou guvern de coaliţie de stânga-dreapta, numind mult-aşteptatul anunţ un impuls pentru UE în ansamblu, relatează Reuters, potrivit agerpres.

‘Acord de coaliţie în Germania: veşti bune şi pentru Europa!’, a scris într-un mesaj postat pe Twitter comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, francezul Pierre Moscovici. ‘Respect pentru spiritul constructiv al prietenilor mei din SPD’, a adăugat socialistul francez într-un semn de încuviinţare către social-democraţi care au fost de acord să reînnoiască o coaliţie sub conducerea cancelarului Angela Merkel în ciuda îngrijorărilor că aceasta ar putea submina în continuare baza electoratului lor.


Citeşte şi: După negocieri maraton, politicienii germani au ajuns la un acord pentru formarea guvernului

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat de asemenea acordul pentru formarea unui guvern condus de colegii săi creştin-democraţi.

‘Un acord de 170 de pagini pentru patru ani, prefaţat de un puternic capitol dedicat Europei, numeroase referinţe dedicate cadrului UE la toate capitolele’, a scris de asemenea Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Juncker, pe Twitter, postând steagurile Germaniei şi ale UE.

Absenţa din septembrie a unui guvern activ sub conducerea cancelarului Merkel în cel mai puternic stat al UE a fost un factor incomod pentru Bruxelles, pe măsură ce liderii comunitari încearcă să continue integrarea mai profundă în timp ce Marea Britanie, mult timp cel mai ezitant dintre membrii importanţi, părăseşte blocul.

Citeşte şi: După ce s-a înţeles cu Merkel, Martin Schulz va prelua Externele Germaniei

Alegerea lui Emmanuel Macron preşedinte al Franţei, în mai, anul trecut, cu un angajament de a lucra pentru legături mai strânse ale UE cu Germania a crescut speranţele la Bruxelles în ceea ce priveşte progrese semnificative, de exemplu referitor la noile reguli în zona euro, în pofida diferenţelor dintre Paris şi Berlin.

Eşecul discuţiilor anterioare pentru formarea unui guvern de coaliţie a redus timpul disponibil pentru a promova proiecte-cheie înainte ca instituţii UE să le oprească în mod efectiv pentru o mare parte din anul 2019, când vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.

Cu toate acestea, unii lideri ai UE speră că SPD ar putea să o aducă pe Merkel mai aproape de Macron, un independent care a fost ministru în guvernul socialist anterior de la Paris.

Selmayr a remarcat de asemenea că acordul de coaliţie include poziţii germane privind o serie de politici ale UE, între care piaţa digitală unică, cooperarea în domeniul apărării, protejarea confidenţialităţii online, drepturile de autor şi mediul.

Citeşte şi: Trump a rămas impresionat de ce a văzut în Franţa şi a cerut Pentagonului o paradă militară de proporţii

‘Semnal bun de la Berlin pentru oameni şi întreaga Europă: viitorul guvern german este gata să contribuie la o Europă mai puternică şi mai bună. Aceasta este o abordare proeuropeană clară şi un răspuns pentru populişti’, a scris, la rândul său, europarlamentarul german Manfred Weber, membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Echipele de negociere ale CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi aliata sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială) şi SPD (Partidul Social-Democrat german) au reuşit miercuri să ajungă la ‘un acord asupra unui contract de coaliţie’, după ce tratativele care ar fi trebuit să se finalizeze de marţi seară s-au prelungit peste noapte.

Proiectul de acord de coaliţie prevede, potrivit AFP, ca următorul mandat al Angelei Merkel (63 de ani) în fruntea guvernului să stea sub semnul relansării Europei, în consonanţă cu priorităţile anunţate de preşedintele francez Emmanuel Macron. Dar pentru a-şi asigura acest nou mandat mai trebuie depăşit un obstacol major, şi anume votul celor 464.000 de membri ai SPD, care sunt chemaţi să se pronunţe pentru sau contra acordului printr-o consultare internă prin poştă care va dura câteva săptămâni şi al cărei rezultat va fi cunoscut la începutul lui martie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.