Înalţi diplomaţi arabi şi europeni se reunesc la Riad pentru discuţii despre Fâşia Gaza

Publicat:

Înalţi diplomaţi arabi şi europeni se reunesc la Riad pentru discuţii despre Fâşia Gaza

Înalţi diplomaţi arabi şi europeni sunt aşteptaţi în acest weekend în capitala saudită Riad pentru un summit economic şi discuţii asupra războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, au declarat vineri surse diplomatice, citate de France Presse.

Forumul economic mondial se va deschide duminică în special în prezenţa miniştrilor de externe ai Arabiei Saudite, Iordaniei, Egiptului şi Turciei, potrivit programului reuniunii, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

O sesiune dedicată Fâşiei Gaza îi va reuni pe noul prim-ministru palestinian Mohammed Mustafa, pe şeful guvernului egiptean Mostafa Madbouly şi Sigrid Kaag, coordonatorul ONU pentru Gaza.

Ministrul francez de externe Stephane Sejourne se numără printre responsabilii europeni care se vor reuni în capitala saudită în timpul summitului pentru discuţii cu privire la războiul din Fâşia Gaza, care a început după atacul fără precedent al comandourilor Hamas în comunităţile din sudul Israelului la 7 octombrie.

O sursă diplomatică a indicat de asemenea că “sunt prevăzute discuţii cu omologii lor europeni, americani şi regionali cu privire la Gaza şi la situaţia regională”.

Printre obiectivele ministrului francez de externe se numără în special eforturile de eliberare a ostaticilor capturaţi în timpul atacului Hamas şi obţinerea unei încetări durabile a focului, a declarat purtătorul său de cuvânt, Christophe Lemoine.

Ministrul francez se va deplasa apoi în Israel şi în teritoriile palestiniene, intenţionând să “reitereze israelienilor opoziţia noastră fermă faţă de o ofensivă la Rafah”, a spus Lemoine, referindu-se la oraşul din sudul Fâşiei Gaza, unde sute de mii de palestinieni şi-au găsit refugiu şi care este ameninţat de o ofensivă terestră israeliană în încercarea de a distruge ultimul bastion al Hamas în enclavă.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, urmează să sosească luni la Riad pentru a se întâlni cu Kaag şi şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, omologul său din Emiratele Arabe Unite, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer.

“Vizita sa va avea ca scop să lucreze la numeroasele puncte sensibile ale crizei din Orientul Mijlociu, la detensionarea şi la realizarea de progrese către un viitor paşnic”, a adăugat Fischer vineri.

“Aşa cum ştiţi, statele din Golf au de asemenea de jucat un rol important aici”, a subliniat el.

Qatarul, vecin al Arabiei Saudite, adăposteşte biroul politic al Hamas şi a servit ca mediator în discuţiile care nu au reuşit să garanteze o încetare durabilă a focului şi eliberarea numeroşilor ostatici capturaţi în atacul din 7 octombrie.

La rândul său, Arabia Saudită şi-a suspendat discuţiile asupra normalizării cu Israelul după declanşarea războiului din 7 octombrie în urma atacului sângeros împotriva Israelului întreprins de comandourile Hamas, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe datelor oficiale israeliene.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 129 rămân captive în Fâşia Gaza, dintre care 34 ar fi decedat, potrivit oficialilor israelieni.

Riposta militară a Israelului, care a promis să distrugă gruparea islamistă palestiniană, s-a soldat cu 34.356 de morţi, în majoritate civili, potrivit Hamas.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin a lansat o ofertă de dialog Occidentului dar nu renunță la o nouă ordine mondială

Putin a lansat o ofertă de dialog Occidentului dar nu renunță la o nouă ordine mondială Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi o ofertă...

Judecătoarea Djeta Chistol, care a făcut parte din completul care l-a achitat pe Vlad Filat, a depus cerere de demisie

Judecătoarea Djeta Chistol, care a făcut parte din completul care l-a achitat pe Vlad Filat, a depus cerere de demisie Judecătoarea Djeta Chistol, care a...

VIDEO – La 200 de ani de la prima interpretare, ‘Oda bucuriei’ a răsunat în Piața Centrală din Chișinău

La 200 de ani de la prima interpretare, 'Oda bucuriei' a răsunat în Piața Centrală din Chișinău „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven a răsunat...

Un cubanez a vrut să treacă Prutul înot din R.Moldova în România

Un cubanez a vrut să treacă Prutul înot din R.Moldova în România Un bărbat de 29 de ani, din Cuba, a încercat să treacă ilegal...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.