Înalţi oficiali sârbi, împiedicaţi să intre în Kosovo

Publicat:

Mai mulţi înalţi oficiali sârbi au fost împiedicaţi să intre în Kosovo, care a mobilizat forţe de securitate în regiunea sa nordică, în cadrul unei agravări a tensiunilor între Pristina şi Belgrad, relatează luni Reuters şi Tanjug, potrivit agerpres.

Autorităţile kosovare au refuzat accesul ministrului sârb al apărării, Aleksandar Vulin, care intenţiona să viziteze o familie sârbă, precum şi şefului agenţiei guvernamentale sârbe pentru Kosovo, Marko Djuric, ce urma să ia parte la o conferinţă organizată de Belgrad cu privire la statutul provinciei sârbe care şi-a declarat independenţa acum 10 ani.


Citește și : Ambasadorul rus în SUA : Expulzarea diplomaților ruși distruge ceea ce a mai rămas din relaţiile ruso-americane

În acest context, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a convocat pentru marţi o reuniune a Consiliului securităţii naţionale pentru a discuta situaţia creată.

Potrivit Tanjug, Pristina a anunţat de asemenea că nu-i va permite accesul secretarului general al preşedintelui sârb, Nikola Selakovic, în timp ce ministrul sârb al culturii, Vladan Vukosavljevic, a fost nevoit să revină de la punctul de trecere a frontierei de la Jarinje şi să renunţe la o vizită la mânăstiri din Kosovo.

În ce-l priveşte, Aleksandar Vulin obişnuia să viziteze familia Vucetic din Mitrovica din 2013, când cei doi copii ai familiei au fost răniţi de o grenadă aruncată în direcţia casei lor. Vulin a hotărât să-l viziteze pe Borivoje Vucetic şi să le aducă ambilor copii cadouri după ce a aflat că băieţelul este născut în aceeaşi zi cu fiul său, mai scrie Tanjug.

Luni dimineaţa au fost văzute vehicule ale poliţiei plecând de la Pristina şi îndreptându-se către nord. Trei vehicule blindate ale forţelor de ordine şi circa 20 de jandarmi au fost poziţionaţi la circa 500 de metri de Jarinje, precizează Tanjug. Comandantul adjunct al poliţiei kosovare, Besnik Hoti, a declarat citat de agenţia de presă sârbă că misiunea acestora este de a-l împiedica pe Djuric să treacă graniţa administrativă.

“Doar cei care dispun de o permisiune oficială vor putea intra”, a arătat poliţia din Kosovo într-un comunicat citat de Reuters, care aminteşte că Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, dar este presată să-şi normalizeze relaţiile cu aceasta înainte de finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Câteva sute de sârbi au protestat la Mitrovica, principalul oraş din nordul Kosovo, unde trăiesc în prezent circa 50.000 de etnici sârbi. Vineri, Serbia a anulat un meci de handbal feminin care ar fi fost o premieră între Serbia şi Kosovo.

Kosovo şi-a declarat independenţa acum zece ani, la aproape un deceniu după bombardamentele NATO împotriva forţelor sârbe menite să pună capăt uciderii şi expulzării de etnici albanezi din regiune, în timpul conflictului din 1998-1999. Declaraţia de independenţă a fost recunoscută de 116 ţări, dar Kosovo nu a putut deveni membru al ONU în urma obiecţiilor ridicate de Serbia, unele state ale Uniunii Europene, Rusia şi China

Citește și : Ministrul britanic de Externe salută ”cea mai mare expulzare rusă de ofiţeri ruşi de informaţii efectuată vreodată”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.