Înalţii reprezentanţi ai UE cer Bosniei-Herţegovina să facă progrese în reformă până la termenul-limită din martie

Publicat:

Înalţii reprezentanţi ai UE cer Bosniei-Herţegovina să facă progrese în reformă până la termenul-limită din martie

Reprezentanţi ai Uniunii Europene, în frunte cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au cerut marţi Bosniei-Herţegovina să accelereze reformele necesare pentru a putea începe în martie negocierile de aderare, transmit Reuters şi AFP.

“Mai este de lucru, trebuie să vedem progrese, în special (…) legi adoptate privind bazele aderării la UE, adică democraţia şi statul de drept”, a afirmat von der Leyen la o conferinţă de presă, în timpul unei vizite la Sarajevo împreună cu prim-miniştrii Croaţiei şi Olandei, Andrej Plenkovic, respectiv Mark Rutte, ale căror ţări s-au opus cel mai mult negocierilor cu Bosnia-Herţegovina înainte ca acest stat candidat să îndeplinească toate criteriile necesare, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Reuters reaminteşte că parlamentul bosniac a adoptat în septembrie anul trecut unele legi cerute de la Bruxelles, iar în decembrie UE a discutat deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia-Herţegovina simultan cu Ucraina şi Republica Moldova. Liderii europeni au decis însă că demersul va începe numai după ce la Sarajevo se va ajunge la un anumit nivel de satisfacere a criteriilor de aderare, iar următoarea verificare va avea loc în martie.

Bosnia-Herţegovina trebuie să implementeze 14 măsuri prioritate stabilite de Comisia Europeană în 2014, în special privind democraţia, statul de drept, drepturile fundamentale şi reforma administraţiei publice.

Rutte a avertizat că “aderarea la UE va fi un proces pe baza meritelor” şi că “mai este mult de lucru până când Bosnia-Herţegovina ajunge la conformarea necesară”.

Plenkovic a declarat că scopul vizitei de marţi a fost să încurajeze parlamentul de la Sarajevo să adopte până în martie legi importante, cum ar fi cele privind combaterea spălării banilor, conflictele de interese sau instanţele judecătoreşti.

Von der Leyen a arătat că Bosnia-Herţegovina, ca şi alte ţări din vestul Balcanilor, a primit din partea UE oferta de integrare în piaţa unică europeană, în cadrul planului de extindere a UE, ceea ce ar debloca fonduri de un miliard de dolari, cu condiţia implementării unor reforme economice; produsul intern brut al ţării ar putea creşte astfel cu 10%.

AFP consemnează că preşedinta CE a menţionat după ce s-a întâlnit cu şefa guvernului bosniac, Borjana Kristo: “am observat progrese, am constatat un angajament real în favoarea obiectivului de aderare”. “Aţi arătat că puteţi obţine rezultate dacă ţara dumneavoastră progresează unită”, a adăugat von der Leyen.

Kristo a precizat că din 13 legi “europene” pregătite de guvernul pe care îl conduce au fost adoptate până acum şase, iar alte două sunt în lucru. “Sunt optimistă şi cred cu hotărâre că vom obţine rezultate în martie (…) data începerii negocierilor”, a declarat ea potrivit aceleiaşi agenţii.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Plenkovic a insistat că “acum e momentul (…) această fereastră politică s-a deschis pentru a face un salt (…) Dacă lăsăm să treacă luna martie pierdem tot anul”.

Rutte, considerat de omologul său croat ca unul din “cei mai rezervaţi”, a declarat că “nu pot exista scurtături”. “Deocamdată nu sunt gata. Însă i-am auzit pe omologii mei de faţă spunându-mi că ei sunt gata să o ia pe acest drum. Este încurajator, desigur, dar trebuie să vedem dacă se concretizează”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.