Direcțiile raionale de învățământ au început să recepționeze cereri din partea directorilor de școli privind alocarea indemnizației lunare, de o mie de lei, familiilor care își vor transfera copiii la o școală mai mare.
Consiliile raionale vor colecta aceste solicitări până pe 15 septembrie, iar dosarele vor fi transmise ulterior Ministerului Educației. Părinții ar putea primi alocația la Poșta Moldovei, începând cu luna viitoare. Potrivit autorităților, inițial de acest sprijin financiar vor beneficia aproximativ o mie de familii, potrivit radiomoldova.md.
Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022
Timp de doi ani, elevii care sunt transferați dintr-o instituție cu mai puțini de 50 de elevi la o școală mai mare, vor primi o îndemnizație lunară de o mie de lei. Cererile trebuie depuse de către părinți sau tutori la instituția de învățământ unde a fost înscris elevul, după transfer.
Șefa adjunctă a Direcției Educație din raionul Dondușeni, Galina Lachi, a declarat pentru Teleradio-Moldova că în raion există doar o singură școală cu mai puțin de 50 de elevi, iar timp de cinci zile au fost recepționate zece cereri.
„Elevii de la Crișcăuți au plecat la Horodiște. Directorul de la școala din Horodiște a recepționat în jur de zece cereri, însă acestea încă nu au ajuns la noi la direcție”, a precizat Galina Lachi.
Consultanta principală a direcției politici în domeniile învățământ general și învățare pe tot parcursul vieții de la Ministerul Educației, Angela Prisacaru, a explicat că elevii pot fi lipsiți de această indemnizație în caz de abandonare a studiilor, exmatriculare sau al unui număr mare de absențe. Ea mai spus că banii vor fi alocați pentru necesitățile copilului.
„Acești bani nu se dau pentru transport, ci se dau familiilor pentru a asigura anumite necesități. Cineva are nevoie să îi dea bani copilului pentru mâncare, cineva pentru transport, altcineva pentru haine. Dacă un elev acumulează un anumit număr de absențe, acest suport se suspendă temporar. Pe noi ne interesează ca copilul să frecventeze școala”, a relatat Angela Prisăcaru.
Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia
Precizăm că în acest semestru, de alocație vor beneficia 1000 de elevi. Ministerul a alocat trei milioane de lei, iar începând cu anul 2025, lista beneficiarilor va crește până la 2000 de elevi și urmează să fie alocați 18 milioane de lei.
În Republica Moldova avem aproximativ 100 de școli cu mai puțini de 50 de elevi.