Inflaţia în zona euro îşi continuă scăderea, rata şomajului se menţine la un nivel istoric

Publicat:

Inflaţia în zona euro îşi continuă scăderea, rata şomajului se menţine la un nivel istoric

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna martie, graţie acalmiei preţurilor la alimente, iar în paralel rata şomajului în zonă a rămas stabilă în luna februarie, la cel mai redus nivel din istorie, în pofida unei conjuncturi economice nefavorabile, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 2,4% în luna martie 2024, de la un nivel de 2,6% în luna februarie. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor intervievaţi de Factset şi Bloomberg, care mizau pe o inflaţie de 2,6%, respectiv 2,5%.


Citeşte şi: Vizita premierulul belgian paralizează traficul din Chişinău – Stiripesurse.md

Inflaţia în zona euro continuă astfel să se apropie de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Dacă această tendinţă descrescătoare se va confirma, ar putea convinge instituţia monetară să reducă dobânda de referinţă în lunile următoare.

Inflaţia în zona euro îşi continuă scăderea, rata şomajului se menţine la un nivel istoric

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut şi ea până la 2,9% în martie, de la 3,1% în februarie, de asemenea sub estimările analiştilor. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Încetinirea inflaţiei în zona euro se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o scădere de 1,8%, în luna martie. În schimb, preţurile la servicii au înregistrat o creştere de 4%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2,7%, mai puţin totuşi faţă de un avans de 3,9% în februarie.

Tot miercuri, Eurostat a dat publicităţii o serie de date care arată că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă în luna februarie la 6,5%. Este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

Inflaţia în zona euro îşi continuă scăderea, rata şomajului se menţine la un nivel istoric

Situaţia este similară în Uniunea Europeană, unde rata şomajului a rămas stabilă la 6%.

În cifre absolute, 13,249 milioane de persoane din UE erau în şomaj în luna februarie, dintre care 11,102 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din luna ianuarie, numărul şomerilor a scăzut cu 13.000 persoane în UE dar a crescut cu 17.000 de persoane în zona euro.

Şomajul este în scădere în Europa începând de la mijlocul lui 2021, graţie relansării economice solide post-Covid care a urmat unei recesiuni istorice. În pofida stagnării activităţii economice în zona euro, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina şi exploziei inflaţiei, rata şomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

METEO: Se menține vremea instabilă

METEO: Se menține vremea instabilă Vremea instabilă se menține și astăzi. În mare parte, cerul va fi acoperit cu nori și izolat va ploua. CItește...

Cum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete”

Cum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete” De la zgomote misterioase de clicuri într-un acvariu de laborator, la zumzăituri și cântece de...

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria Mai multe rachete au fost lansate duminică seara din nordul Irakului spre o bază a...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.