Înhumarea fostului secretar general al Partidului Comunist Chinez, la 15 ani după moartea sa

Publicat:

Cenuşa fostului secretar general al Partidului Comunist Chinez, Zhao Ziyang, demis după protestele din Piaţa Tiananmen din 1989, a fost înhumată vineri într-un cimitir de la periferia Beijingului, la aproape 15 ani de la deces, conform anunţului făcut de familia sa, transmite AFP, potrivit agerpres.

Zhao, o figură respectată în rândul apărătorilor drepturilor omului din China, continuă să fie un subiect sensibil, ceremoniile prilejuite de comemorarea morţii sale pe 17 ianuarie 2005, la vârsta de 85 de ani, desfăşurând-se sub strictă supraveghere sau fiind chiar interzise.


Citește și : Pentagon: Niciun soldat american nu va verifica respectarea ‘zonei de securitate’ între kurzi şi Turcia

Mass-media de stat nu a publicat niciun fel de informaţii despre înhumarea sa, iar căutările cu numele său pe reţelele sociale nu au furnizat niciun rezultat.

Familia a avut nevoie de tot acest timp pentru a găsi un loc într-un cimitir unde să îngroape cenuşa lui Zhao Ziyang.

“Astăzi ne simţim uşuraţi”, a declarat pentru AFP, telefonic, ginerele său, Wang Zhihua.

“După atâţia ani şi cu perseverenţă, în sfârşit ne-am găsit cu adevărat liniştea” a declarat acesta, fără a precizat de ce a fost nevoie de atât timp pentru a organiza ceremonia de înhumare a rămăşiţelor fostului lider politic.

Ceremonia de înhumare a lui Zhao şi a soţiei sale Liang Boqi a avut loc în cursul după-amiezii.

Fotografiile cuplului au fost expuse în apropierea pietrei de mormânt gri simple, pe care sunt inscripţionate numele celor doi, conform pozelor difuzate de South China Morning Post şi BBC.

“Astăzi este doar pentru familie şi pentru cei apropiaţi” a precizat Wang, care a informat că la ceremonie au participat aproximativ 20 de persoane, cărora li s-au alăturat, ulterior, altele.

Deoarece s-a opus utilizării forţei militare pentru a-i reprima pe manifestanţii care solicitau reforme democratice, Zhao Ziyang a fost demis după proclamarea legii marţiale de către guvern şi plasat în detenţie la domiciliu sub supraveghere timp de 16 ani, până la moartea sa.

Citește și : Hillary Clinton acuză Moscova că se implică iar în alegerile din SUA: ‘Tulsi Gabbard, favorită a ruşilor’

Zhao a fost de asemenea respectat de susţinătorii săi pentru reformele economice pe care le-a aplicat la sfârşitul anilor 80. Cu toate acestea, el nu a avut dreptul la funeraliile cuvenite liderilor comunişti şi a fost criticat fără încetare pentru că a luat partea studenţilor care s-au revoltat în 1989.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.