O insulă din arhipelagul Vanuatu a fost EVACUATĂ

Publicat:

Locuitorii unei insule din arhipelagul Vanuatu, situat în sudul Oceanului Pacific, se pregătesc pentru cea de-a doua evacuare într-un interval de şapte luni din cauza unui vulcan care a reînceput să arunce cenuşă, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile din arhipelag au declarat vineri stare de urgenţă pe insula Ambae, în nord, ai cărei 11.000 de locuitori au mai fost evacuaţi şi în septembrie din cauza vulcanului Manaro Voui.


Citeşte şi: Lumea toată TREMURĂ în faţa unei confruntări militare între Rusia şi SUA

Mulţi dintre aceştia abia se întorseseră, când Observatorul pentru prevenirea riscurilor geologige din Vanuatu a anunţat că Manaro Voui trece în prezent printr-o erupţie de gradul trei, pe o scară cu cinci grade.

Directorul general al ministerului însărcinat cu prevenirea catastrofelor naţionale, Jesse Benjamin, a precizat că noua evacuare va avea loc într-o manieră mult mai organizată decât cea din septembrie, atunci când o flotilă de mici ambarcaţiuni a fost mobilizată în grabă pentru transportul locuitorilor insulei Ambae.

”Evacuarea de anul trecut a avut loc în grabă, de teama unei erupţii de mare amploare”, a declarat oficialul pentru Daily Post.

”Există o nemulţumire în ceea ce priveşte maniera în care aceasta a fost organizată. De data aceasta vom evacua în primul rând locuitorii cei mai afectaţi”. a adăugat acesta.

Citeşte şi: Scandalul de la Academia Suedeză continuă: Secretarul permanent şi-a dat demisia

Arhipelagul cu 80 de insule, pe care locuiesc 270.000 de locuitori, a fost sever afectat în 2015 de un ciclon puternic care a provocat moartea a 11 persoane.

Condominiu franco-britanic până la independenţa sa în 1980, Vanuatu este una dintre ţările cele mai sărace ale planetei.

Se află pe ”centura de foc” a Pacificului, la intersecţia mai multor plăci tectonice care produc seisme frecvente şi o intensă activitate vulcanică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.