Insurgenții sirieri resping organizarea unui summit pentru pace în oraşul rus Soci

Publicat:

Zeci de grupări ale insurgenţilor sirieni au respins apelul Moscovei în vederea organizării unui summit luna viitoarea, împreună cu reprezentanţi ai regimului de la Damasc, în oraşul rus Soci, pentru a găsi o ieşire la conflictul care sfâşie Siria, informează marţi AFP.

Rusia şi Iran – aliaţii cu greutate ai preşedintelui Bashar al-Assad – şi Turcia, care îi susţine pe insurgenţi, au propus vineri organizarea unui “congres de dialog naţional” în staţiunea balneară rusă, în perioada 29-30 ianuarie, potrivit agerpres .


Acest apel intervine într-un moment în care balanţa se apleacă în favoarea regimului de la Damasc, care controlează deja 55% din teritoriul sirian, după ce a înregistrat o serie de victorii în faţa insurgenţilor, prezenţi în doar câteva zone restrânse din această ţară.

Citește și : Peste 5.000 de peruani au manifestat împotriva grațierii acordată fostului preşedinte Alberto Fujimori

“Respingem în totalitate tentativa Rusiei de a ocoli procesul (de pace) de la Geneva”, au anunţat într-un comunicat 40 de grupări ale insurgenţilor, cu referire la negocierile de pace care au avut loc în mai multe rânduri la Geneva sub egida ONU şi care nu s-au soldat până acum cu o reuşită.

Printre numeroasele facţiuni semnatare figurează influenta mişcare islamistă Ahrar al-Sham şi grupări altădată înarmate de Washington, precum Brigăzile al-Motassem.

Aliată fermă a regimului de la Damasc chiar de la începutul războiului, în 2011, Rusia a intrat militar în acţiune în septembrie 2015, pentru a veni în apărarea armatei siriene, pe atunci în dificultate, în faţa insurgenţilor şi jihadiştilor. Puternica sa maşinărie de război a reuşit să schimbe datele problemei în favoarea lui Assad.

Regimul a acceptat imediat să participe la summitul din Soci, în condiţiile în care a criticat în numeroase reprize procesul de pace de la Geneva.

Negocierile se împiedică în continuare de soarta lui Assad, regimul refuzând să evoce eventualitatea retragerii sale de la putere, retragere cerută de opoziţie.

Războiul complex din Siria, care implică numeroşi actori, s-a soldat cu peste 340.000 de morţi din martie 2011 şi până acum.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.