Întâlnire între liderii ciprioţi, pe fondul impasului din negocierile de pace

Publicat:

Liderii comunităţilor cipriotă greacă şi cipriotă turcă s-au întâlnit joi la Nicosia, în condiţiile în care persistă impasul convorbirilor de pace ce vizează soluţionarea problemei divizării insulei, relatează Reuters, potrivit agerpres

Întâlnirea de joi a fost prima dintre noul preşedinte ales al Ciprului, Nikos Christodoulides, şi liderul ciprioţilor turci Ersin Tatar.


Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Cei doi s-au întâlnit pe teren neutru, în aşa-zisa zonă-tampon, controlată de ONU, care separă cele două părţi – cipriotă turcă, în nord, şi cipriotă greacă în sud -, chiar la reşedinţa diplomatului canadian Colin Stewart, şeful misiunii de menţinere a păcii pe insula din estul Mediteranei.

Potrivit misiunii ONU, reuniunea a fost “deschisă şi constructivă”.

“Dl Christodoulides şi dl Taar au abordat mai multe chestiuni, inclusiv recentele seisme devastatoare din Turcia şi Siria soldate cu mii de morţi, inclusiv ciprioţi turci, şi au transmis condoleanţe familiilor victimelor”, a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al misiunii.

Nu a fost stabilită o nouă întâlnire. Nikos Christodoulides a menţionat că a sugerat o întâlnire “de socializare” cu Ersin Tatar, în compania soţiilor lor.

Ciprul este divizat din 1974 de când Turcia a invadat treimea de nord a insulei, ca răspuns la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau anexarea ţării la Grecia. Republica Cipru este membră a Uniunii Europene din 2004, în timp ce Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Ankara. Ultima rundă de negocieri de pace s-a soldat cu un eşec.

“Actuala stare de lucruri nu poate fi soluţia problemei cipriote, nici pentru ciprioţii greci şi nici pentru ciprioţii turci”, a declarat Christodoulides după întâlnirea de două ore cu Tatar.

Partidele centriste şi de dreapta care l-au susţinut pe preşedintele ales la scrutinul din 12 februarie – acesta urmând să fie învestit pe 28 februarie – au adoptat în general o poziţie dură în negocierile de pace. Totuşi, Christodoulides a afirmat în mod repetat că susţine reglementarea problemei în cadrul ONU.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

În schimb, Tatar, care este tot adeptul orientării dure, susţine că unica soluţie este cea cu două state, fiecare cu drepturi suverane egale.

“N-am auzit nimic ce nu m-aş fi aşteptat de la dl Tatar”, a mai spus Nikos Christodoulides, adăugând că personal şi-a “exprimat disponibilitatea de a face tot posibilul pentru ieşirea din impas, recunoscând totodată că există diferenţe de abordare şi dezacorduri în probleme fundamentale”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.