X

Inteligența artificială va afecta 40% din locurile de muncă din întreaga lume – șefa FMI

Inteligența artificială va afecta 40% din locurile de muncă din întreaga lume – șefa FMI

Dezvoltarea inteligenței artificiale (IA) va schimba la nivel global situația de pe piața mondială a muncii. Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a scris despre acest lucru pe blogul său, pe 14 ianuarie.

Citește și Inteligenţa artificială a definit anul 2023. Gloanţele şi buletinele de vot vor modela 2024

Pe baza analizei FMI, ea consideră că multe locuri de muncă vor fi complet înlocuite de inteligența artificială, deși, în multe cazuri, aceasta va completa probabil munca umană.

Georgieva prezice că aproape 40% din angajarea globală va fi afectată de această tehnologie. În economiile avansate, această cifră este la fel de mare cu cât 60% dintre locurile de muncă ar putea fi afectate de IA. În țările cu piețe emergente, această tendință va afecta 40% din locuri de muncă, cu venituri mici – 26%.

“Ne aflăm în pragul unei revoluții tehnologice care ar putea crește productivitatea, accelera creșterea globală și crește veniturile în întreaga lume. Dar ar putea, de asemenea, să înlocuiască locurile de muncă și să crească inegalitatea… Efectul este greu de prezis, deoarece AI va avea un impact asupra economiei. Dar ceea ce putem spune cu o oarecare certitudine este că trebuie să dezvoltăm o serie de strategii pentru a valorifica în siguranță potențialul enorm al inteligenței artificiale în beneficiul umanității”, scrie șeful FMI într-o postare pe blog.

Menționează că, introducerea inteligenței artificiale, printre altele, ar putea duce la polarizare în cadrul grupurilor chiar și la același nivel de venit: lucrătorii care pot folosi IA își vor vedea productivitatea și salariile crescând, în timp ce cei care nu pot face acest lucru își vor vedea productivitatea scăzând. .

„Cercetările arată că AI poate ajuta lucrătorii mai puțin experimentați să-și crească productivitatea mai rapid. Lucrătorilor mai tineri le va fi mai ușor să profite de oportunități, în timp ce lucrătorii mai în vârstă pot avea dificultăți de adaptare”, a adăugat ea.

Tags: inteligenţă artificialălocurile de muncăva afecta
Diverse