Interpol şi Europol anuță destructurarea a aproape 50 de reţele responsabile de trafic cu alimente contrafăcute

Publicat:

Făină infestată, produse stricate, creveţi cu pesticide: o operaţiune coordonată de Interpol şi Europol a dus la destructurarea a aproape 50 de reţele responsabile de trafic cu alimente şi băuturi alcoolice contrafăcute în întreaga lume, au anunţat miercuri cele două organizaţii într-un comunicat, conform agerpres.

Peste 3600 de tone de alimente periculoase şi 9,7 milioane de litri de alcool contrafăcut, cu o valoare de piaţă estimată la 55 milioane de euro, au fost confiscate în cursul acestei operaţiuni, cea de-a şaptea dintr-o aşa-numită serie Opson şi care s-a derulat între 1 decembrie anul trecut şi 31 martie a.c.


Citește și : Polemică aprinsă între evreii din Germania după ce s-a propus renunţarea la ‘kipa’

Cea mai mare parte din produsele confiscate a reprezentat-o alcoolul de contrabandă. În Indonezia, poliţia a capturat importante cantităţi de alcool contrafăcut după ce 60 de persoane care îl consumaseră au murit. În Rusia au fost descoperite aproape 50 de fabrici clandestine care produceau peste 1,6 milioane de litri de alcool ilegal. Peste 280 de persoane au fost puse sub urmărire în acest caz.

Au mai fost confiscate, între altele, în Indonezia 90 de tone de făină infestată cu gândaci, iar în Bulgaria carne de porc contaminată cu paraziţi. Douăsprezece persoane au fost depistate cu trichineloză după ce au consumat carnea contaminată.

Şi în Sudan autorităţile au confiscat 5,5 tone de produse contrafăcute, între care iaurturi, sos de roşii sau ulei. Tot autorităţile sudaneze au descoperit o societate întregistrată în Siria care producea ilegal în Sudan pesticide, aditivi alimentari şi cosmetice.

Destructurarea acestor reţele infracţionale constituie “o etapă majoră pentru stăvilirea fluxului de produse potenţial mortale” care îi ameninţă pe consumatori, a subliniat în comunicat Daoming Zhang, responsabil cu lupta împotriva comerţului ilegal la Interpol.

Citește și : RFF: Presa din România s-a transformat într-un instrument de propagandă politică

Este vorba de un tip de trafic în care sunt implicate de multe ori aceleaşi reţele care susţin şi contrafacerea de medicamente, fenomen ce reprezintă de asemenea un risc pentru sănătatea publică, se precizează în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.