Inundații în Kenya: Cel puţin 194 de morți și 100.000 de locuitori au fost strămutaţi

Publicat:

Inundaţiile şi alunecările de teren au provocat moartea a cel puţin 194 de persoane în Kenya, iar 100.000 de locuitori au fost strămutaţi, a anunţat la începutul acestei luni Guvernul ţării din estul Africii, afectată în prezent şi de o invazie de lăcuste, relatează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Lacul Victoria, situat la graniţa sudică a Kenyei, a inundat terenuri agricole şi gospodării, iar oamenii de ştiinţă au indicat că nivelul acestuia nu a mai fost atât de mare din anul 1964.


Citește și : Malta refuză migranții blocați pe mare și îi direcționează spre Italia

Unele gospodării au dispărut în întregime sub apele umflate ale lacului Victoria, aşa cum este cazul micii ferme a bunicii Millicent Agata. Familia sa a fost nevoită să se alăture altor zeci de mii de kenyeni care au căutat refugiu din calea celor mai grave inundaţii din ultimele trei generaţii.

Agata, din satul Khadundu, situat în regiunea Busia din vestul Kenyei, trăieşte de trei săptămâni într-o tabără temporară înfiinţată pentru familiile strămutate. ”Apa a venit şi ne-a măturat casele şi tot ce aveam; am venit aici fără nimic. Avem mare nevoie de ajutor, mai ales de mâncare”, a declarat Agata în timp ce pregătea masa pentru nepoţii ei.

Apa lacului a avansat pe uscat pe o distanţă de zece kilometri, a declarat pentru Reuters un responsabil local, Casper Ajuma. ”Acum nu mai avem unde să cultivăm, nu mai avem unde să ne construim casele”, a spus el.

Unele dintre persoanele nevoite să se mute sunt pescari, cum este cazul lui Michael Arakwa. ”Este unul dintre cele mai mari dezastre la care am asistat vreodată aici în Bunyala”, a spus el.

Activiştii de mediu susţin că schimbările climatice exacerbează problemele provocate de despăduriri şi de gestionarea deficitară a terenurilor. În Africa de Est s-a înregistrat anul trecut un număr record de cicloane.

”Inundaţiile, seceta şi incendiile de vegetaţie la care asistăm sunt un rezultat al crizei climatice”, a spus Amos Wemanya, activist de mediu pentru Greenpeace Africa. ”Nu avem timp de pierdut”, a subliniat el.

Peste 1 milion de persoane sunt afectate de ploile torenţiale din Africa de Est

Săptămâna trecută, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat că peste 1,3 milioane de persoane din Africa de Est au fost afectate de ploile torenţiale şi inundaţiile produse în ultimele săptămâni. Cel puţin 481.000 de persoane au fost strămutate de la începerea sezonului ploios, în martie, conform unui raport al Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA). Ploile torenţiale au provocat inundaţii, alunecări de teren şi au produs daune la nivelul infrastructurii şi mijloacelor de trai din ţări precum Burundi, Kenya, Etiopia, Rwanda, Somalia şi Tanzania.

Citește și : Un pastor canadian favoriza răspândirea coronavirusului în Myanmar

Lacul Victoria a atins cel mai înalt nivel înregistrat după anul 1964 şi în Uganda, conform raportului citat.

Ploile au fost cauzate de un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de dipol pozitiv din Oceanul Indian, asociat şi cu incendiile devastatoare din Australia, de la începutul acestui an. De asemenea, acest fenomen a favorizat înmulţirea lăcustelor de deşert, astfel că aceste insecte dăunătoare migratoare ameninţă securitatea alimentară din Africa de Est.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.