Inundaţiile record din Sudan ameninţă situri arheologice în care se află piramide

Publicat:

Inundaţiile record din Sudan reprezintă o ameninţare pentru siturile în care se află piramidele regale Meroe şi Nuri, două dintre cele mai importante zone arheologice din această ţară, a anunţat marţi un oficial citat de Reuters, potrivit agerpres.

Băile regale de la Meroe, un bazin care se umple în timpul inundaţiilor anuale ale Nilului, sunt expuse unui risc fără precedent din cauza creşterii nivelului apei, iar echipe de specialişti lucrează de luni în încercarea de a proteja situl, a indicat Hatem al-Nour, director al Autorităţii pentru Antichităţi şi Muzee din Sudan.


Citește și : BoJo a rămas fără șeful departamentului juridic: Jonathan Jones și-a dat demisia!

Meroe este un oraş antic situat pe malul estic al Nilului, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de capitala Khartoum. A fost capitala dinastiei Kush, care a domnit de la începutul secolului al VI-lea î.e.n.

La Nuri, la aproximativ 350 kilometri nord de Khartoum, mai multe morminte aflate la adâncimi de şapte până la zece metri sub piramide au fost afectate de o creştere a nivelului apelor subterane, a precizat Nour.

Piramidele de la Nuri includ mormântul lui Taharqa, care a domnit peste ţinuturi ce se află în prezent în Sudan şi Egipt în secolul al VII-lea î.e.n. Aceste piramide reprezintă o ”relicvă istorică nepreţuită”, a subliniat Nour.

Ca şi în Egipt, dinastiile locale obişnuiau să îngroape membrii familiilor regale în morminte piramidale.

Inundaţiile recente din Sudan au provocat moartea a cel puţin 102 persoane şi au distrus sau deteriorat zeci de mii de case, conform Ministerului de Interne.

Vezi și: Avertisment pentru părinți: Pe TikTok circulă imagini cu o sinucidere!

O stare de urgenţă a fost instituită timp de trei luni în Sudan după ce ţara a declarat dezastru natural în urma recentelor inundaţii. Anunţul a fost făcut sâmbătă dimineaţa de Ministerul Muncii după discuţii cu oficiali în domeniul securităţii şi apărării.

Ploi abundente au loc anual, între lunile iunie şi octombrie, în Sudan, însă autorităţile au anunţat recent niveluri record pentru fluviul Nil de la începerea măsurătorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin a venit cu o reacție în urma criticilor: „Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni”

Veronica Dragalin a venit cu o reacție în urma criticilor: „Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni” Veronica Dragalin reacționează la patru zile...

Finlanda va prezenta un proiect de lege pentru respingerea solicitanţilor de azil care încearcă să intre din Rusia

Finlanda va prezenta un proiect de lege pentru respingerea solicitanţilor de azil care încearcă să intre din Rusia Finlanda va propune săptămâna viitoare un proiect...

Elicopter prăbuşit în Iran: Trei salvatori sunt daţi dispăruţi

Elicopter prăbuşit în Iran: Trei salvatori sunt daţi dispăruţi Trei membri ai echipelor de intervenţie care căutau elicopterul prăbuşit în Iran, în care se afla...

BIOGRAFIE. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un ultraconservator aflat la putere din 2021 şi inamic declarat al Israelului

BIOGRAFIE. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un ultraconservator aflat la putere din 2021 şi inamic declarat al Israelului Purtând mereu un turban negru şi un veşmânt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.