TikTok a devenit un nou câmp de luptă pe rețelele sociale în aceste alegeri, iar partidele politice au început deja să se bată în meme în încercarea de a ajunge la publicul său de tineri alegători.
În acest sens, un proiect BBC menit să facă investigații asupra conținutului promovat de algoritmii din social media a constatat că tinerii de pe TikTok sunt expuși la conținut înșelător și dezbinător. Acesta este împărtășit de toți utilizatorii, de la studenți și activiști politici până la comedianți și conturi anonime asemănătoare boturilor.
De pildă, videoclipuri care au strâns sute de mii de vizionări au promovat zvonuri nefondate precum că un scandal major l-a determinat pe Rishi Sunak să convoace alegeri anticipate, precum și afirmația fără temei că Sir Keir Starmer (liderul opoziției laburiste) ar fi responsabil pentru eșecul de a-l pune sub acuzare pe pedofilul în serie și personalitatea media Jimmy Savile.
În clipuri satirice generate de inteligență artificială, premierul britanic Rishi Sunak spune „Vă rugăm să nu ne votați, am fi eviscerați!” ; totodată, acestea fac afirmații fără dovezi despre maniera în care liderul conservator cheltuiește banii publici.
Alte videoclipuri generate de inteligență artificială răspândesc afirmații înșelătoare despre angajamentul său de a introduce armata obligatorie de la 18 ani, sugerând că tinerii vor fi trimiși în actualele zone de război din Ucraina și Gaza.
Unele dintre acestea sunt prezentate drept satire sau parodii în subtitrări, dar comentariile sugerează că unii utilizatori devin confuzi cu privire la ce este adevărat și ce este fals.
TikTok a declarat pentru BBC că și-a sporit investițiile în contracararea dezinformării în perspectiva alegerilor generale din Marea Britanie, inclusiv prin angajarea unui expert în verificarea faptelor și prin utilizarea tehnologiei de etichetare IA.
Videoclipurile au fost analizare ca parte a proiectului BBC Voters sub acoperire, care a creat profiluri pentru 24 de persoane fictive pe toate site-urile principale de socializare, în baza datelor și analizelor Centrului Național de Cercetare Socială (Natcen).
Profilurile fictive reprezintă o gamă largă de alegători din circumscripțiile electorale din Marea Britanie, oferind o perspectivă asupra conținutului promovat pentru diferite tipuri de persoane. Profilurile sunt private, fără prieteni și interacționează doar prin like-uri, follow și vizionarea conținutului relevant pentru trăsăturile lor, bazate pe cercetarea Natcen.
BBC a analizat fluxurile de știri a trei dintre acești alegători fictivi din fosta circumscripție „zidul roșu” Episcopul Auckland, o țintă pentru laburiști și care este în prezent deținută de conservatori – și unde alegătorii sub acoperire sunt mai tineri.
Acestea au revelat că, în timp ce alte site-uri au experimentat, de asemenea, o rafală de conținut politic, TikTok a avut cea mai animată conversație, în special în rândul alegătorilor mai tineri.
TikTok a explodat de la ultimele alegeri. Potrivit autorității de reglementare a mass-media Ofcom, a fost sursa de știri cu cea mai rapidă creștere în Marea Britanie pentru al doilea an consecutiv în 2023, și folosită de 10% dintre adulți pentru știri. Unul din 10 adolescenți spune că este cea mai importantă sursă de știri pentru ei.
TikTok angajează o nouă generație în procesul democratic.
TikTok a explodat de la ultimele alegeri. Potrivit autorității de reglementare a mass-media Ofcom, a fost sursa de știri cu cea mai rapidă creștere în Marea Britanie pentru al doilea an consecutiv în 2023, și folosită de 10% dintre adulți pentru știri. Unul din 10 adolescenți spune că este cea mai importantă sursă de știri pentru ei.
TikTok angajează o nouă generație în procesul democratic.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat pentru BBC că și-a mărit investiția „în eforturile de a asigura că informații fiabile pot fi găsite pe TikTok”, lansând un „Centrul electoral din Regatul Unit cu un expert în verificarea faptelor” și adoptând o „tehnologie de etichetare AI lider în industrie”. ”.
De asemenea, a mai spus că introduce „mai multe politici pentru a contracara în mod agresiv interferența în alegerile străine” și că a eliminat 97% din videoclipurile conținând informații înșelătoare despre alegeri și probleme civice înainte ca cineva să apuce să le vizioneze.