Investițiile străine directe au scăzut cu circa 40% în Moldova

Publicat:

Investițiile străine directe au scăzut cu circa 40% în Moldova

În nouă luni ale anului trecut, intrările de investiții străine directe (ISD) în Republica Moldova au constituit doar 301,2 milioane de dolari, în scădere cu 37,2%, față de ianuarie-septembrie 2022.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării (MDED), această evoluţie este rezultatul creșterii nete de pasive (capitalul nerezidenților investit în Moldova) cu 305,4 milioane de dolari, fără însă a menţiona cauzele reale ale acestui fenomen, transmite Mold-street.com.


Concomitent, activele nete (capitalul rezidenților Moldovei investit în alte țări) s-au majorat cu 4,2 milioane de dolari.

“Intrările capitalului sub formă de ISD s-au diminuat cu 40,5% față de nivelul înregistrat în ianuarie-septembrie 2022, determinate de micșorarea intrărilor de participațiile nete la capital (-53,4%) și profitului reinvestit (- 21,4%)”, susţin specialiştii MDED.

Investițiile străine directe au scăzut cu circa 40% în Moldova

Anterior un raport publicat de Emerging Europe constată că la capitolul intrări nete de investiții străine directe, Republica Moldova se află pe penultimul loc între 23 de state din regiunea emergentă a Europei.

Citeşte şi: Un medic controversat trage semnalul de alarmă: ‘Vaccinul anti-Covid creşte numărul de cancere!’ – Stiripesurse.md

Stocul total de pasive sub formă de ISD la 30 septembrie 2023 a fost evaluat de MDED (în baza datelor BNM) la 5.367,4 milioane dolari (în creștere cu 10,3% față de 30 septembrie 2022), din care participațiile la capital dețin o pondere de 65,6%, iar împrumuturile de datorie – 34,4%.

Potrivit MDED, în distribuția geografică a capitalului acumulat, investitorilor din ţările UE le-au revenit ponderea majoră – 85,6%, din alte ţări – 13,8%, iar din CSI – doar 0,6%.

“Principalii investitori străini în Republica Moldova sunt originari din Cipru, Olanda, România, Franța, Bulgaria, Austria, Marea Britanie etc”, constată MDED.

Investițiile străine directe au scăzut cu circa 40% în Moldova

De notat că o mare parte din investiţiile din Cipru sau Olanda, sunt de fapt ale cetăţenilor moldoveni, sau a unor investitori din alte state, care preferă aceste state pentru că au un regim fiscal mai lejer, adică sunt de facto paradisuri fiscale. Astfel mai multe mari afaceri din Moldova au ca investitor – firme din Cipru cu proprietari din alte state.

Principalele activități economice care au beneficiat de ISD sunt activitățile financiare și de asigurări (34,2% din stocul total al investițiilor directe sub formă de capital propriu). Adică în bănci, în sectorul de creditare nebancară şi în asigurări. Comerțul a atras 26% din ISD, industria prelucrătoare – 18,6%, în timp ce sectorul IT şi telecomunicaţiile are o cotă de doar 5,2%.

Anterior Banca Naţională a Moldovei a atestat o scădere abruptă a investiţiilor directe în IT, energetică şi tranzacţii imobiliare în anii 2018-2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jennifer Lopez a anulat turneul ‘This Is Me…Live’ pentru a fi alături de familie

Jennifer Lopez a anulat turneul 'This Is Me...Live' pentru a fi alături de familie Jennifer Lopez a declarat că "This Is Me... Live", turneul de...

Shiloh, fetița Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt, a depus actele pentru a renunța la NUMELE de familie al tatălui său

Shiloh, fetița Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt, a depus actele pentru a renunța la NUMELE de familie al tatălui său Imediat ce a...

Anunţ de la MAI pentru milioane de şoferi din România. Nimeni nu trebuie să se mai prezinte fizic la ghişeu

Anunţ de la MAI pentru milioane de şoferi din România. Nimeni nu trebuie să se mai prezinte fizic la ghişeu Milioane de şoferi din România...

Coreea de Nord a trimis peste graniţă circa 600 de noi baloane încărcate cu deşeuri (armata sud-coreeană)

Coreea de Nord a trimis peste graniţă circa 600 de noi baloane încărcate cu deşeuri (armata sud-coreeană) Coreea de Nord a trimis peste graniţă aproximativ...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.