X

Ion Ceban: Cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul numind șefii de direcții din oficiu

Ion Ceban: Cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul și să numească șefii de direcții din oficiu

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a venit cu un mesaj cu referire la decizia Ministerului Educației de a subordona întreg sistemul de educație, numind șefii de direcții din oficiu.

Potrivit oficialului, scopul schimbărilor în sistemul de educație este unul politic, la fel cum e și cel din sistemul de sănătate din Moldova, transmite Știri.md.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

„Mă adresez angajaţilor din sistemul educațional din toată țara.

Cu regret, cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul de educație și să numească șefii de direcții din oficiu, pentru a avea posibilitatea să se facă presiuni asupra angajaților.

Această modificare tendențioasă are un singur scop, cel politic, nicidecum de dezvoltare a sistemului educațional, așa cum nu au făcut nici în sistemul de sănătate pe țară, ci din contra, doresc să închidă spitale cum este ,,Toma Ciorbă”, pentru a pune ,,labele lor păroase”, mirositoare a corupţie pe terenul de aproximativ 20 de mil. de euro. Totodată, au închis Universitățile, care le-au închis și lăsat în paragină, acum s-au apucat de Direcțiile de Educație.

Ion Ceban: Cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul și să numească șefii de direcții din oficiu

Ei și acolo vor să-și pună conducătorii lor şi să distrugă toate cele inițiate de Primăria Chișinău. Repet, Direcția Educație din Chișinău este un model pe țară, la capitolul dezvoltare, organizare și transformare. Şi putem vorbi aici la nesfârşit despre proiectele frumoase pe care le-am realizat în ultimii ani în domeniul educaţiei, proiecte care din păcate nu au continuitate la nivel naţional, cu regret.

Dacă vreţi mai bine să înţelegeţi ce face guvernarea în domeniul educaţiei este suficient să vă uitaţi la clădirea Liceului Real, distrusă în totalitate de către cei care astăzi conduc primele instituţii în stat: Doamna Preşedinte şi Domnul Prim-ministru, pe care îi rog foarte mult să nu multiplice astfel de modele şi la nivel municipal. Noi ne descurcăm în capitală şi fără intervenţiile DVS.

Noile prevederi îi oferă Ministerului Educației puterea de a substitui autoritatea publică locală – situație care amenință principiul autonomiei locale stabilit de Constituție. Astfel, este inadmisibil și periculos pentru democrație, ca un ministru să numească prin ordin personal, șeful unei Direcții într-un raion sau într-un municipiu.

Această prevedere ar putea deschide calea spre o mare nedreptate în sistemul de învățământ, când un ministru poate să demită șefii Direcțiilor de Educație din țară și poate să numească, pe o perioadă de 6 luni conducători interimari, fără a ține cont de opinia Primăriilor, Consiliilor raionale și municipale.

Ion Ceban: Cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul și să numească șefii de direcții din oficiu

Locuitorii localităţilor nu au ales miniştrii, dar au ales primarul şi cer de la el soluţionarea problemelor ce ţin de infrastructură, dotări, proiecte de dezvoltare, etc.

Dacă cei de la guvernare nu vor înceta a inventa diferite lucruri şi nu se vor apuca de lucru pe domeniul lor de competenţă, fără a interveni la nivel local, vom avea conflict. Noi ne vom apăra aceste drepturi.

Citeşte şi: Radu Marian ‘a dat de greu’ în troleibuz: ‘Am încercat, nu lucrează’

La fel de grav este și faptul că, șefii interimari numiți de ministru, vor avea puterea de a face demisii și angajări în instituțiile din subordine, fără a fi supuși vre-unei verificări externe. Suntem în drept să credem că în asemenea circumstanțe, se pun bazele unui control politic al sistemului de învățământ, fiind afectată integritatea și independența acestuia.

Respectaţi instituţiile statului!

Vom transmite aceste informația misiunilor diplomatice, CALM-ului și vom ataca în instanță aceste decizii”, a declarat, Primarul General.

Tags: Ion Ceban
Categorii: PoliticăȘtirile zilei