Ion Munteanu: Vettingul ‘afectează’ destul de mult activitatea procurorilor anticorupție

Publicat:

Ion Munteanu: Vettingul ‘afectează’ destul de mult activitatea procurorilor anticorupție

Patru procurori au depus cereri de demisie până miercuri, 12 iunie, și intențiile lor de plecare din sistem sunt cauzate de începerea vettingului, spune procurorul general Ion Munteanu. El se aștepta „la mai multe demisii”, dar e optimist că plecările nu vor fi la fel de multe cum se anticipa.

Cu o zi înainte să expire termenul limită când procurorii își pot prezenta demisiile sau declarațiile de venituri și interese la Comisia de vetting, patru procurori anticorupție au depus cereri de demisie, spune în podcastul video „Pe Agendă” procurorul general Ion Munteanu, potrivit moldova.europalibera.org.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

„Aparent, aceste demisii sunt condiționate de inițierea procesului de verificare externă a procurorilor din Procuratura Anticorupție, însă cunoșteam despre intenția acestor procurori de a pleca din sistem”, afirmă Munteanu. Trecut el însuși prin verificarea externă, Munteanu afirmă că procurorii sunt reticenți față de vetting pentru că este „un proces complex și destul de complicat”.

Evaluarea procurorilor are loc după ce au fost verificați de comisii speciale judecătorii și membrii organelor de autoconducere a procurorilor și judecătorilor. Vettingul în rândul procurorilor începe cu cei din instituțiile specializate: Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Comisia de vetting a notificat primii procurori să își trimită declarațiile de avere și interese. În total, 67 de procurori de la Anticorupție urmează să fie verificați, 47 dintre care activează în instituție în regim obișnuit, ceilalți fiind procurori delegați sau suspendați.

Cu gândul mai mult la vetting, și nu la cauze penale

Îngrijorarea cea mai mare a angajaților din cele două procuraturi specializate este că trebuie să „furnizeze informații argumentate despre anumite tranzacții, anumite bunuri care îi vizează personal, dar și rudele apropiate”.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Procuror general cu drepturi depline de aproape două săptămâni, Munteanu afirmă că vettingul „afectează destul de mult activitatea procurorilor anticorupție”.

„În loc să se concentreze pe cauze penale complexe, procurorii vor fi preocupați de acest proces de vetting”, susține Munteanu în opinia căruia verificarea externă taie din curajul procurorilor în investigarea cauzelor penale. „Nesiguranța promovării acestui proces rezultă în atitudini nu atât de curajoase în raport cu investigațiile pe care le au”, crede procurorul general, Ion Munteanu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex Modificările legislative care le permit persoanelor homosexuale să înregistreze parteneriate civile destinate cuplurilor de acelaşi sex...

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu Design Museum din Londra va organiza începând de vineri o expoziţie Barbie,...

Actorul britanic Ian McKellen nu va reveni curând pe scenă, după ce a căzut în timpul unei reprezentanţii

Actorul britanic Ian McKellen nu va reveni curând pe scenă, după ce a căzut în timpul unei reprezentanţii Actorul britanic Ian McKellen, în vârstă de...

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.