X

Ion Sturza: Nu se va întâmpla nimic la summitul Consiliului European din această săptămână

Ion Sturza: Nu se va întâmpla nimic la summitul Consiliului European din această săptămână

Ion Sturza, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, consideră că Consiliul European nu va putea lua în decembrie o decizie de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina.

„Îi voi dezamăgi pe mulţi, dar voi spune că nu se va întâmpla nimic la summitul Consiliului European din această săptămână. Încercarea de a-l convinge pe Viktor Orban şi guvernul ungar să susţină decizia privind Ucraina a eşuat. Cred că această chestiune nici nu va fi inclusă pe ordinea de zi. Şi chiar dacă va fi, atunci doar pentru a-i arăta lumii întregi cine este împotriva ei”, a declarat Sturza, potrivit infotag.md.

Citeşte şi: Siegfried Mureșan explică de ce este nevoie de Moldova în UE

Potrivit fostului premier, „aceasta nu este o problemă a Moldovei și nici măcar a Ucrainei”, ci este o problemă a UE și a relațiilor sale cu Ungaria.

Mai mult, el susține că Republica Moldova a îndeplinit aproape toate condițiile prealabile și au rămas doar 10%, care se referă la reforma justiție și lupta împotriva corupției.

„Dar acesta este un subiect etern, şi nu numai pentru Moldova. UE a fost chiar gata să înceapă negocierile cu Moldova în cadrul unei proceduri accelerate. Deja în primul trimestru, Moldova putea primi pachete substanţiale de asistenţă pentru continuarea reformelor”, şi-a exprimat regretul expertul.

Ion Sturza: Nu se va întâmpla nimic la summitul Consiliului European din această săptămână

De asemenea, fostul prim-ministrul a subliniat că Republica Moldova trebuie să continue să urmeze calea integrării europene împreună cu Ucraina.

„Ştiu că în ultimele zile conducerea Republicii Moldova a primit semnale de la Budapesta că Ungaria nu este împotriva începerii negocierilor cu Moldova. Astfel, Ungaria vrea să-şi salveze faţa şi să nu blocheze decizia privind Moldova. Dar nu sunt necesare negocieri separate; Moldova trebuie să avanseze în tandem cu Ucraina.

Am fost invitaţi împreună la negocieri, împreună am primit aprobarea Comisiei Europene şi împreună trebuie să mergem înainte. Şi după începerea negocierilor, fiecare ţară se va mişca în funcţie de progresul reformelor. Aşa va fi onest. Decizia va fi acum amânată. Şi nu cred că va exista o decizie împărţită în martie”, a concluzionat Ion Sturza.

  Premierul Dorin Recean admite o eventuală amânare a deciziei Consiliului European privind lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

De asemenea, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că, cel mai probabil, țara noastră nu va obține începerea negocierilor pentru aderarea la UE. Potrivit acestuia, Maia Sandu și pe acest subiect „a dat-o în bară”.

Citeşte şi: Presa de peste Prut ne dă speranţe! Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE

Totodată, cu o declarație în acest sens a venit și președintele Parlamentului Igor Grosu.  

De menţionat că, în ultima perioadă, tot mai multe voci din Republica Moldova au ridicat ipoteza privind posibila amânare a deciziei de a începe negocierile pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a recomandat pe 8 noiembrie Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru ambele state. Decizia privind inițierea negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană urmează a fi luată de către Consiliul European la Summitul din 14-15 decembrie.

Tags: Consiliul EuropeanIon Sturzarepublica moldovaucrainaViktor Orban
Categorii: PoliticăȘtirile zileiU.E.