Irak : Gherilele kurde PKK se retrag din zona Sinjar după amenințările Turciei (surse)

Publicat:

Surse din nordul Irakului au anunţat vineri că gherilele kurde PKK s-ar retrage din zona Sinjar, după ce Turcia a ameninţat cu o acţiune militară transfrontalieră împotriva lor, relatează Reuters, conform agerpres.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a condus o insurgenţă împotriva statului turc timp de zeci de ani. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că aceste gherile kurde creează o nouă bază în Sinjar şi a avertizat că forţele turce vor ataca dacă este necesar.


Citește și : Egiptul şi-a deschis frontiera cu Fâşia Gaza pentru două zile

PKK a obţinut o poziţie puternică în Sinjar în 2014, după ce a venit în ajutorul comunităţii minoritare yazidi, atacată de Statul Islamic.

“Forţele de gherilă au intervenit în Sinjar pentru a-i salva pe yazidi de genocid. Încrezătoare că obiectivul a fost atins, gherilele se retrag din Sinjar”, a declarat vineri într-un comunicat Uniunea Comunităţilor din Kurdistan (KCK), un grup umbrelă de organizaţii kurde.

Nu este clar când începe efectiv retragerea gherilelor şi o sursă din regiune a declarat că grupurile locale afiliate la PKK ar menţine o prezenţă în Sinjar.

PKK, considerat o organizaţie teroristă de Turcia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, a avut zeci de ani bazele în regiunea Munţilor Qandil lângă graniţa Irakului cu Iranul. Erdogan a susţinut luni că un “al doilea Qandil” a fost stabilit în Sinjar, mai spre vest.

Erdogan a mai spus că Turcia a cerut guvernului irakian să cureţe zona de militanţi şi a avertizat că forţele turce vor lansa o ofensivă militară “dacă această problemă se prelungeşte prea mult”.

Forţele turce au lansat o ofensivă împotriva combatanţilor kurzi în nord-vestul Siriei. Potrivit lui Erdogan, campania ar putea fi extinsă de-a lungul graniţei Turciei cu Siria şi, dacă este necesar, în nordul Irakului.

Sinjar se afla în teritorii disputate, mixte din punct de vedere etnic. După căderea lui Saddam Hussein în 2003, zona a intrat sub controlul forţelor guvernului kurd, dar este revendicată de Bagdad.

În octombrie, forţele guvernului irakian au lansat o ofensivă pentru a recăpăta controlul asupra zonei, ca răspuns la un referendum din 25 septembrie privind independenţa Kurdistanului irakian, căreia Bagdadul i s-a opus.

De atunci, forţele irakiene, inclusiv miliţiile şiite sprijinite de Iran, împart controlul asupra zonei Sinjar împreună cu grupurile afiliate KCK, într-o alianţă dificilă.

Citește și : Afganistan : Atentat cu maşină-capcană în oraşul Lashkar Gah. Cel puţin 20 de morţi

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.