Iranul a permis echipajului petrolierului sud-coreean Hankuk Chemi să părăsească ţara

Publicat:

Iranul a anunţat marţi că echipajul petrolierului sud-coreean MT Hankuk Chemi pe care l-a sechestrat de la începutul lui ianuarie va fi eliberat, cu excepţia căpitanului, relatează Yonhap, AFP şi Reuters, scrie agerpres

“Într-un act umanitar din partea Iranului, echipajul vasului-cisternă sud-coreean acuzat că a poluat mediul în Golful Persic a fost autorizat să plece”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Said Khatibzadeh.


Citește și : Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în lume (OMS)

Decizia a fost luată drept răspuns la o “cerere a guvernului sud-coreean şi cu cooperarea puterii judiciare” din Iran, a adăugat el, precizând că situaţiile petrolierului şi căpitanului său sunt încă în curs de examinare.

Ministerul sud-coreean de Externe a confirmat eliberarea echipajului, după săptămâni de negocieri dure între cele două ţări.

MT Hankuk Chemi, cu echipaj de 20 de marinari, printre care cinci coreeni, este reţinut într-un port iranian de pe 4 ianuarie, când Gardienii Revoluţiei din Iran l-au sechestrat în apropierea strâmtorii Ormuz sub acuzaţia de poluare cu petrol.

“Ministrul iranian adjunct de externe Abbas Araghchi ne-a informat că guvernul iranian a decis să elibereze mai întâi toţi marinarii, cu excepţia căpitanului”, a precizat Ministerul de Externe de la Seul într-un comunicat.

Căpitanul va rămâne în Iran pentru a avea grijă de petrolier, susţin oficiali citaţi de Yonhap. Nu se ştie când petrolierul va putea pleca din Iran.

Araghchi a notificat Coreea de Sud privind luarea deciziei într-o convorbire telefonică de 30 de minute cu ministrul sud-coreean adjunct de externe, Choi Jong-kun.

Ministerul de Externe sud-coreean este în prezent în discuţii cu operatorul navei pentru a pune la punct chestiuni legate de eliberarea marinarilor şi de revenirea lor acasă.

Citește și : Procesul lui Aleksei Navalnîi într-un dosar în care CEDO a condamnat deja Rusia

Ministrul adjunct de externe Choi Jong-kun a mers la Teheran luna trecută pentru a discuta despre sechestrul asupra petrolierului. Afirmaţiile Iranului că sechestrarea vasului a fost impusă de o chestiune tehnică supusă unui proces judiciar a provocat temeri că acest conflict s-ar putea prelungi, notează Yonhap.

Tot timpul au existat speculaţii că sechestrarea petrolierului ar fi legată de nemulţumirea Iranului din cauza fondurilor îngheţate în Coreea de Sud în baza sancţiunilor instituite de Washington la adresa regimului său, dar Teheranul a respins această acuzaţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.