Iranul acuză Franţa că ‘DESTABILIZEAZĂ’ regiunea Golfului

Publicat:

Iranul a acuzat luni Franţa că ”destabilizează” regiunea Golfului prin vânzarea de arme către rivali ai Teheranului, la trei zile după ce Parisul a încheiat un contract de câteva miliarde de euro cu Emiratele Arabe Unite, inclusiv 80 de avioane Rafale, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Nu trebuie ignorat rolul Franţei în destabilizarea” regiunii, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh.


Citeşte şi: Germania intenţionează să impună OBLIGATIVITATEA vaccinării pentru anumite categorii de angajaţi – Black News

Vineri, în prima zi a turneului preşedintelui francez Emmanuel Macron în zona Golfului, Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat un acord pentru achiziţionarea a 80 de avioane de luptă franceze Rafale în schimbul sumei de 14 miliarde de euro.

”Aşteptăm ca Franţa să fie mai responsabilă: militarizarea regiunii noastre este inacceptabilă şi armele pe care francezii le vând sunt la originea problemelor pe care le constatăm”, a spus Khatibzadeh.

Afirmaţiile sale intervin în timp ce consilierul pentru securitate naţională al EAU, şeicul Tahnoun ben Zayed, se află la Teheran pentru întrevederi cu oficialităţi iraniene.

În luna noiembrie, SUA şi europenii au reproşat Teheranului ”utilizarea şi transferul de rachete balistice şi drone” miliţiilor aliate.

Pe de altă parte, Said Khatibzadeh a respins cererea Franţei de a asocia ţările din regiune în scopul ”avansării” discuţiilor legate de dosarul nuclear iranian.

”Nu putem trata chestiunea nucleară fără a trata chestiunea regională şi nu putem avansa fără să asociem prietenii noştrii din regiune”, declarase şeful statului francez.

”Franţa ştie bine că aceste afirmaţii nu au fundament nici juridic, nici raţional”, a replicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene.

Citeşte şi:Pe măsură ce restricțiile revin, ce moment mai bun pentru parlamentarii britanici să dezbată cuvântul lor (F)avorit? – Black News

După cinci luni de întrerupere, negocierile pentru salvarea acordului nuclear iranian încheiat în 2015 au fost reluate pe 29 noiembrie între Teheran şi ţările încă participante la acest pact, dar tratativele sunt din nou suspendate începând de vineri.

Acordul este ”muribund” după ce SUA s-au retras unilateral, în 2018.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.