Iranul continuă tratativele indirecte cu Statele Unite prin intermediul Sultanatului Oman

Publicat:

Ministerul de interne de la Teheran a confirmat luni că Iranul continuă tratativele indirecte cu Statele Unite prin intermediul Sultanatului Oman, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Dialogul de la Mascat “nu este secret”, a subliniat Nasser Kanani, purtător de cuvânt al ministerului, ca răspuns la o întrebare despre informaţii din presă referitoare la unele progrese în dialogul cu SUA. “Pentru a stimula tratativele privind ridicarea sancţiunilor” americane împotriva Iranului, “am salutat eforturile responsabililor din Oman şi ne-am transmis reciproc cu cealaltă parte mesaje prin intermediul acestui mediator”, a spus oficialul.


Citește și : AIEA este îngrijorată de nivelul apei la centrala Zaporojie

“Negocierile continuă în acest cadru”, a precizat Kanani în conferinţa săptămânală de presă.

Statele Unite şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice din 1980, după revoluţia islamică iraniană, reaminteşte AFP. În ultimele zile, de la Washington şi Teheran au fost dezminţite ştiri despre iminenţa încheierii unui acord interimar care să înlocuiască înţelegerea multilaterală din 2015 cunoscută drept JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Planul Comun de Acţiune Cuprinzător).

JCPOA, care prevedea suspendarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, în schimbul îngheţării programului nuclear iranian, a fost aprobat de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa – alături de Germania şi Uniunea Europeană, însă nu a mai fost aplicat practic din 2018, când partea americană s-a retras, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

“Nu există niciun acord temporar pentru înlocuirea JCPOA şi nu este programat aşa ceva”, a comunicat vinerea trecută misiunea iraniană la ONU, conform agenţiei oficiale de presă IRNA. La rândul său, Casa Albă a susţinut că informaţia din presă despre acest subiect este “falsă”.

Iranul încearcă să obţină eliminarea sancţiunilor aplicate de SUA din 2018, cu efecte severe asupra economiei iraniene.

Medierea Omanului se referă şi la un schimb de deţinuţi, pentru care “negocierile continuă”, potrivit lui Kanani. “Dacă cealaltă parte se dovedeşte la fel de serioasă ca noi, vom putea ajunge la un rezultat în viitorul apropiat”, a apreciat el.

Cel puţin trei americani de origine iraniană sunt închişi în prezent în Iran. AFP menţionează cazul omului de afaceri Siamak Namazi, arestat în octombrie 2015 şi condamnat la zece ani de închisoare pentru spionaj.

Iranul estima în 2022 că în Statele Unite există “zeci” de deţinuţi iranieni, dintre care unii sunt acuzaţi de “ocolirea” sancţiunilor americane împotriva Teheranului.

Citește și : Doliu în Italia! A MURIT Silvio Berlusconi!

În ultimele săptămâni, Iranul a eliberat şase deţinuţi europeni şi a repatriat un diplomat iranian care fusese condamnat în Belgia pentru terorism.

Kanani a folosit ocazia conferinţei de presă de luni şi pentru a dezminţi o afirmaţie a Casei Albe conform căreia Iranul furnizează Rusiei echipament pentru construirea unei uzine producătoare de drone. “Respingem orice acuzaţie privind exportul de armament către Rusia pentru utilizarea în războiul împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.