Iranul îndeamnă ţările musulmane să se bazeze pe propriile puteri

Publicat:

Iranul a îndemnat marţi ţările musulmane să fie mai solidare şi să nu depindă de ‘străini’ în dezvoltarea lor, relatează France Presse, potrivit agerpres.

‘Noi trebuie să ne bazăm pe propriile noastre capacităţi pentru a ne reduce dependenţa de străini’ şi astfel să ne asigurăm ‘creşterea şi dezvoltarea’, a declarat preşedintele iranian Hassan Rohani în deschiderea unei sesiuni a Uniunii parlamentare a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) la Teheran.


Citeşte şi: Caz CUTREMURĂTOR în California. 12 copii erau torturaţi de propriii lor părinţi – FOTO/VIDEO

‘Numai independenţa de străini şi o solidaritate mai mare între ţările musulmane ne vor permite să depăşim problemele lumii islamice’, a adăugat el. ‘Aceasta nu înseamnă că trebuie să ne izolăm’, a nuanţat Rohani, care s-a exprimat în sprijinul acordului nuclear semnat în iulie 2015 între marile puteri şi Iran, din care SUA ar putea să iasă, conform recentelor declaraţii ale preşedintelui american Donald Trump.

Acest acord a permis ca Iranul să revină în comunitatea naţiunilor prin suspendarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale împotriva sa, în schimbul garanţiilor oferite de Republica Islamică pentru a dovedi că nu încearcă să obţină arma atomică.

Conservator moderat, Rohani este criticat cu regularitate de tabăra ultraconservatoare iraniană, potrivit căreia acordul nuclear este doar în beneficiul Occidentului, în timp ce guvernul încearcă să convingă companiile europene, încă precaute, să vină să investească sau să facă afaceri în Iran.

La nivel internaţional, ‘noi susţinem o interacţiune constructivă între egali (…) care nu lasă loc de exploatare, colonialism şi ingerinţă în afacerile interne ale ţărilor’, a subliniat Rohani, acuzând ‘Occidentul’ de a crede că ‘islamul şi democraţia sunt incompatibile’ şi de a se servi de ‘acest pretext pentru a supune ţările musulmane la un nou colonialism’.

‘Prima noastră strategie pentru a face faţă Occidentului este de a consolida democraţia şi a asculta opiniile oamenilor’, a mai spus el.

Citeşte şi: Pod PRĂBUŞIT în Columbia. Cel puţin 9 oameni au murit – FOTO/VIDEO

Între 28 decembrie şi 1 ianuarie, câteva zeci de localităţi iraniene au fost afectate de manifestaţii violente împotriva creşterii costurilor vieţii, în timpul cărora au fost lansate sloganuri ce solicitau schimbarea regimului în Iran. Potrivit autorităţilor, 25 de persoane au fost ucise în cursul acestor tulburări.

SUA şi-au exprimat public sprijinul pentru protestatari, în timp ce Uniunea Europeană a deplâns ‘pierderea inacceptabilă de vieţi omeneşti’ în Iran şi a invitat ‘toate părţile implicate’ să se abţină de la ‘orice violenţă’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.