Iranul primeşte un împrumut COLOSAL din Coreea de Sud

Publicat:

Iranul a obţinut o linie de credit în valoare de opt miliarde de euro de la Exim Bank, o agenţie sud-coreeană care oferă credite la export, a anunţat joi preşedintele Băncii Centrale a Iranului, Valiollah Seif, citat de AFP, conform agerpres.

“Cea mai importantă tranzacţie încheiată de la semnarea acordului nuclear (încheiat în luna iulie 2015 cu marile puteri) a fost semnat joi cu Exim Bank din Coreea de Sud, în valoare de opt miliarde de euro”, a informat Valiollah Seif într-un comunicat preluat de agenţia oficială Irna. Această linie de credit va permite activarea mai multor proiecte de dezvoltare şi de producţie în Iran, a precizat Valiollah Seif.


Citeşte şi: Statul Islamic AMENINŢĂ Spania cu noi atacuri teroriste. ‘Războiul nostru va dura până la sfârşitul lumii!’ – VIDEO

Un purtător de cuvânt de la Exim Bank a confirmat acordarea liniei de credit, precizând că trei bănci iraniene au semnat acest acord, iar alte nouă bănci vor face acelaşi lucru în curând. Purtătorul de cuvânt a subliniat că linia de credit este destinată finanţării a diferite proiecte în Iran care au fost acordate companiilor sud-coreene.

În conformitate cu acordul nuclear încheiat în luna iulie 2015 cu marile puteri (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), Iranul a acceptat să îşi reducă activităţile nucleare pentru o durată de 10 ani, ceea ce a permis ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale, în luna ianuarie 2016.

“Una dintre problemele create de sancţiunile internaţionale a fost oprirea acordurilor de finanţare”, a explicat preşedintele Băncii Centrale a Iranului.

În pofida intrării în vigoare a acordului de ridicare a sancţiunilor, în luna ianuarie 2016, marile bănci internaţionale refuză să lucreze cu Iranul de teama unor noi sancţiuni sau a unor măsuri punitive adoptate de autorităţile americane. În plus, preşedintele american Donald Trump, un critic al acordului nuclear convenit de marile puteri cu Teheranul, a făcut şi mai dificilă normalizarea relaţiilor între Iran şi marile bănci internaţionale.

Citeşte şi: Incendiu puternic la un hotel din Berlin. Cel puţin şase oameni sunt răniţi – FOTO/VIDEO

Autorităţile de la Teheran speră că acordul anunţat joi cu Exim Bank din Coreea de Sud va încuraja şi alte instituţii bancare asiatice şi europene să facă un pas similar.

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a declarat în repetate rânduri că Iranul are nevoie de investiţii străine semnificative pentru a-şi relansa economia şi a putea diminua o rată a şomajului care a atins 12,7%.

Coreea de Sud este un partener economic şi comercial important al Iranului însă Seulul şi-a limitat relaţiile cu Teheranul din cauza sancţiunile internaţionale care au ţintit programul nuclear iranian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.