Iranul pune paie pe foc în Dosarul referendumului pentru independență din Kusdistanul irakian. AMENINȚĂRI cu închiderea granițelor

Publicat:

Iranul a ameninţat să închidă graniţa sa cu regiunea autonomă Kurdistan din Irak şi să pună capăt tuturor acordurilor bilaterale de securitate dacă aceasta îşi proclamă independenţa, transmite AFP. 

“Secesiunea regiunii kurde cu statul irakian va însemna pentru Iran închiderea tuturor posturilor de frontieră” cu această nouă entitate, a declarat la televiziune secretarul Consiliului suprem al securităţii naţionale din Iran, Ali Shamkhani, cu câteva zile înainte de organizarea unui referendum pentru independenţa zonei respective.


“Acordurile privind frontierele au valoare numai cu guvernul central al Irakului”, a adăugat el, reamintind că singura entitate pe care o recunoaşte Iranul în Irak este “guvernul unit, integrat şi federal” de la Bagdad.

“Secesiunea regiune kurde din Irak va marca sfârşitul acordurilor de securitate şi militare dintre Iran şi regiunea Kurdistan” autonomă, a mai spus Ali Shamkhani, unul dintre principalii lideri ai Republicii Islamice.

Cooperarea dintre Teheran şi Kurdistanul autonom din Irak a permis printre altele un important sprijin militar şi logistic acordat de Republica Islamică combatanţilor kurzi (peshmerga) împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI).

Iranul, unde se află o importantă minoritate kurdă, şi-a făcut cunoscută în repetate rânduri opoziţia faţă de referendumul de independenţă prevăzut la 25 septembrie în Kurdistanul irakian, dar până în prezent s-a limitat la îndemnuri adresate autorităţilor provinciei autonome de a renunţa la proiect. Ali Shamkhani a subliniat că “încă este timp” pentru a face asta.

Potrivit autorităţilor kurde, o victorie a votului “da” la referendum nu va duce automat la proclamarea independenţei Kurdistanului, ci va constitui un mijloc de presiune pentru a obţine din partea puterii centrale de la Bagdad concesii în mai multe dosare.

Autorităţile din Kurdistanul irakian sunt supuse unei intense presiuni internaţionale pentru a renunţa la această consultare. În afară de Iran şi Turcia, alt vecin unde trăieşte o numeroasă populaţie kurdă, Washingtonul şi ONU au cerut recent suspendarea referendumului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.