Iranul și Pakistanul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Israelului

Publicat:

Iranul și Pakistanul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Israelului

Într-un comunicat comun publicat miercuri de Ministerul de Externe de la Islamabad, Pakistanul şi Iranul au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Israelului pe motiv că a atacat “ilegal” ţări vecine şi reprezentanţe diplomatice străine, transmite Reuters.

Poziţia a fost anunţată la sfârşitul unei vizite de trei zile în Pakistan a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, în contextul tensiunilor puternice din Orientul Mijlociu.


Vinerea trecută, deasupra oraşului Isfahan din Iran s-au auzit explozii, care au fost puse pe seama unui atac israelian. Teheranul a minimalizat incidentul şi a anunţat că nu va riposta.

“Considerând că acţiunea iresponsabilă a forţelor regimului israelian a fost o escaladare majoră într-o regiune deja volatilă, ambele părţi cer Consiliului de Securitate al ONU să oprească regimul israelian din aventurismul în regiune şi acţiunile sale ilegale de atac asupra vecinilor”, arată Iranul şi Pakistanul în declaraţia comună.

Cele două state musulmane încearcă să îşi remedieze legăturile după un schimb fără precedent de lovituri militare care a avut loc anul trecut.

În timpul vizitei lui Raisi, agenţia oficială de presă iraniană IRNA a citat o afirmaţie a şefului statului conform căreia orice nou atac israelian pe teritoriul Iranului ar putea modifica radical dinamica şi provoca dispariţia “regimului sionist”.

În 1 aprilie, o lovitură atribuită Israelului asupra ambasadei iraniene la Damasc a ucis doi generali şi alţi ofiţeri iranieni. În 13 aprilie, Iranul a ripostat lansând un baraj de drone şi rachete asupra Israelului; aproape toate acestea au fost doborâte. În 19 aprilie, a urmat atacul imputat Israelului de la Isfahan, reaminteşte Reuters.

Pakistanul a cerut “tuturor părţilor” să detensioneze situaţia.

Raisi, care şi-a încheiat miercuri vizita în Pakistan şi a plecat în Sri Lanka, a promis să dezvolte comerţul bilateral iraniano-pakistanez la un volum anual de zece miliarde de dolari. Iranul şi Pakistanul s-au angajat să îşi intensifice cooperarea în domeniile comercial şi energetic, inclusiv printr-un acord important privind un gazoduct, proiect întârziat de problemele geopolitice şi de sancţiunile internaţionale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PSDE o critică dur pe Olesea Stamate

PSDE o critică dur pe Olesea Stamate Partidul Social Democrat European, condus de Ion Sula, a numit „iresponsabile” declarațiile vicepreședintei Partidului de guvernare Acțiune și...

Dezinformare nu se propune a fi calificată ca trădare de patrie, asigură Stamate

Dezinformare nu se propune a fi calificată ca trădare de patrie, asigură Stamate Dezinformarea nu se regăsește în proiectul de lege pentru modificarea Codului...

Premierul ceh susţine dreptul Kievului de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Premierul ceh susţine dreptul Kievului de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei Guvernul ceh a reacţionat favorabil la apelul secretarului general al NATO, Jens...

Spania a recunoscut oficial statul Palestina

Spania a recunoscut oficial statul Palestina Guvernul spaniol a adoptat marţi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri, un decret prin care recunoaşte oficial...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.