Iranul spune că statele europene semnatare ale acordului nuclear nu pot declanşa mecanismul pentru sancţiuni

Publicat:

Iranul a afirmat joi că statele europene semnatare ale acordului nuclear din 2015 nu pot declanşa mecanismul inclus în acest pact care ar putea să ducă pe termen lung la reintroducerea de sancţiuni din partea ONU, relatează AFP, scrie agerpres.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a ameninţat miercuri cu declanşarea acestui mecanism, invocând o serie de încălcări ale acordului internaţional comise de către Iran.


Citește și : Reticenţa faţă de vaccinuri reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice în toată Europa

Acordul “nu le permite părţilor europene să invoce mecanismul, atât timp cât Iranul îşi exercită dreptul legal de a răspunde la acţiunile ilegale şi unilaterale ale SUA”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi, citat de agenţia semioficială ISNA.

El a afirmat că a fost vorba de afirmaţii ‘iresponsabile’, fără a face totuşi referire direct la Le Drian.

“Acest lucru discreditează enorm eficacitatea iniţiativelor pentru aplicarea globală” a acordului din 2015 “pentru toate părţile, în linie cu sistemul de ridicare a sancţiunilor”, a adăugat Moussavi.

“La fiecare două luni, apare o nouă încălcare (din partea Iranului a documentului), astfel încât ne întrebăm astăzi în legătură cu punerea în aplicare a mecanismului de reglementare a diferendelor care este prevăzut în tratat”, a spus Le Drian.

“Dată fiind succesiunea de acţiuni luate de autorităţile iraniene, care încalcă tot mai mult conţinutul JCPOA (acordul nuclear – n.r.), se ridică această problemă”, a adăugat el.

Reacţionând la retragerea SUA în 2018 din acordul semnat între Teheran şi Grupul ‘5+1’ (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), urmată de reintroducerea de sancţiuni de către Washington, Iranul şi-a redus în ultimele luni angajamentele în cadrul acestei înţelegeri.

Prin aceste măsuri, Teheranul vrea să facă presiuni asupra celorlalte părţi ale acordului pentru ca ele să ajute Iranul să ocolească sancţiunile americane care i-au aruncat economia într-o recesiune puternică.

Acordul din 2015 conţine un dispozitiv de soluţionare a diferendelor, care cuprinde numeroase etape.

Citește și : Majoritatea rușilor cred că guvernul de la Moscova nu acţionează în interesul poporului

După o procedură care ar dura probabil mai multe luni, mecanismul poate duce până la un vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru a se decide dacă Iranul va putea beneficia în continuare de relaxarea sancţiunilor decisă prin acord.

În virtutea acordului din 2015, Iranul a acceptat în special să garanteze natura exclusiv civilă a programului său nuclear, reducându-şi drastic activităţile în acest domeniu. În schimb, Teheranul a obţinut ridicarea unei părţi a sancţiunilor ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.