Iranul nu va tolera ‘VIOLAREA locurilor sfinte musulmane’ din Ierusalim

Publicat:

Preşedintele iranian Hassan Rohani a criticat decizia pe care urmează să o ia miercuri omologul său american Donald Trump, privind o posibilă recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, şi a atenţionat că ţara sa nu va tolera aceasta, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Iranul ‘nu va tolera o violare a locurilor sfinte musulmane’, a afirmat Rohani într-un discurs în faţa unor oficiali la Teheran. ‘Musulmanii trebuie să rămână uniţi în faţa acestui mare complot’, a subliniat el în faţa unor oficiali politici şi religioşi din mai multe ţări musulmane, reuniţi în capitala iraniană.


Citeşte şi: Moscova a eliberat mandat de arestare pe numele unui importat lider politic de la Chişinău

Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a făcut declaraţii mai devreme, a văzut în decizia americană un gest disperat, rod al ‘incompetenţei’ SUA. ‘Lumea islamică se va opune cu siguranţă acestui complot’, a declarat el.

Atenţionări, inclusiv din partea Papei Francisc, au venit tot mai multe miercuri la adresa lui Donald Trump, în condiţiile în care preşedintele american se pregăteşte să ia o decizie istorică, prin recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un casus belli pentru liderii palestinieni, care revendică Ierusalimul de Est, ocupat, apoi anexat de Israel, drept capitală a statului la care ei aspiră.

Liderul mişcării Hamas, Salah al-Bardawil, a atenţionat miercuri că o asemenea recunoaştere ar duce la o revoltă populară. ‘Decizia va duce la o revoltă populară şi la o mişcare de rezistenţă copleşitoare care vor pârjoli pământul şi vor reteza mâna oricui va încerca să atingă Ierusalimul şi locurile sale sfinte’, a spus Salah al-Bardawil, citat de dpa.

Citeşte şi: Trei bărbaţi sunt acuzaţi de ASASINAREA jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului şi consideră Ierusalimul de Est un teritoriu ocupat. Israelul proclamă întreg Ierusalimul, de Vest şi de Est, capitala sa ‘eternă şi indivizibilă’.

ONU a reiterat miercuri că statutul oraşului trebuie să fie negociat între israelieni şi palestinieni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.