Iranul vrea să extindă cooperarea cu Beijingul pentru a contracara ‘unilateralismul’

Publicat:

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a chemat miercuri la o cooperare a ‘puterilor independente’ pentru a contracara unilateralismul în lume, într-o întâlnire la Teheran cu ministrul apărării al Chinei, Wei Fenghe, transmite AFP, potrivit agerpres.   

‘Contracararea unilateralismului şi crearea stabilităţii şi ordinii nu sunt posibile decât printr-o cooperare între puteri independente care împărtăşesc aceleaşi idei’, a afirmat Raisi, potrivit unui comunicat.


Citește și : Zelenski: Rachete ruseşti au survolat trei centrale nucleare din Ucraina

‘Politica intangibilă a Republicii islamice a Iranului constă în a-şi extinde relaţiile strategice pe termen lung în diverse domenii’ cu Beijingul, a afirmat Raisi.

China este primul partener comercial al Teheranului chiar dacă, potrivit unor statistici iraniene, volumul schimburilor bilaterale a scăzut considerabil odată cu reintroducerea sancţiunilor americane în 2018.

Cu toate acestea, în 2021 exporturile spre China au crescut cu 58% faţă de anul precedent, iar importurile s-au majorat cu 29%.

Teheranul este implicat de peste un an în negocieri cu puterile mondiale, printre care şi China, pentru restabilirea acordului din 2015 care permisese o relaxare a sancţiunilor în schimbul unor limitări ale programului său nuclear.

La întâlnirea cu ministrul chinez, Raisi a apreciat că, pentru ţara sa, ‘prioritatea’ este ‘punerea în practică cu succes a planului global de cooperare pe 25 de ani’, semnat cu China în martie 2021, considerat de Teheran o ‘foaie de parcurs completă’, cu ‘clauze politice, strategice şi economice’.

Citește și : Ursula von der Leyen: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale ‘de către vecinii lor din UE’

Miercuri, preşedintele Raisi a subliniat că ‘evoluţiile regionale şi mondiale arată mai mult ca oricând valoarea cooperării strategice Iran-China’.

Ministrul chinez a fost primit de asemenea de omologul său iranian, generalul de brigadă Mohammamd-Reza Ashtiani, care a evidenţiat ‘necesitatea de a contra hegemonia americană în lume prin întărirea multilateralismului’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.