X

Irina Podnosova, o fostă colegă de facultate a lui Vladimir Putin, desemnată preşedintă a Curţii Supreme a Federaţiei Ruse

Irina Podnosova, o fostă colegă de facultate a lui Vladimir Putin, desemnată preşedintă a Curţii Supreme a Federaţiei Ruse

O fostă colegă de facultate a preşedintelui rus Vladimir Putin a fost desemnată miercuri preşedintă a Curţii Supreme a Federaţiei Ruse, transmite dpa.

Desemnarea Irinei Podnosova, în vârstă de 70 de ani, a fost aprobată cu unanimitate de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Podnosova a fost desemnată de Kremlin în noua funcţie la începutul lunii aprilie.

Irina Podnosova s-a născut în 1953 în oraşul Pskov, din vestul Rusiei. în 1975, ea a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Leningrad, în prezent Sankt Petersburg, unde a fost colegă cu Vladimir Putin.

Ultima funcţie deţinută de Podnosova este cea de vicepreşedintă a Curţii Supreme.

Criticii lui Putin au denunţat răspândirea nepotismului şi a favoritismului în Rusia, practici la care liderul de la Kremlin recurge pentru a-şi consolida puterea. În trecut, Vladimir Putin a amendat Constituţia pentru a-l proteja de eventuale puneri sub acuzare. Podnosova ar urma să dea asigurări suplimentare că sistemul judiciar din Rusia va continua să acţioneze în interesul liderului rus.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Numirea Irinei Podnosova intră în vigoare imediat, mandatul fiind de şase ani. Ea îi succede lui Viaceslav Lebedev, care a decedat în februarie la vârsta de 80 de ani, după peste 30 de ani la conducerea Curţii Supreme ruse.

Tags: Irina PodnosovakremlinparlamentVladimir Putin
Externe