Irlanda : Curtea Supremă a înaintat CJUE cazul de extrădare a unui cetăţean polonez

Publicat:

Curtea Supremă a Irlandei a decis marţi să înainteze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cazul de extrădare a unui cetăţean polonez, invocând faptul că reforma sistemului judiciar din Polonia este ‘atât de amplă’ încât statul de drept este afectat în mod sistematic, relatează Reuters.

Cazul respectiv se referă la cetăţeanul polonez Artur Celmer, arestat în luna mai a anului trecut pe baza mandatului de arestare european şi care a obiectat la reţinerea sa pentru infracţiuni legate de trafic de droguri, el susţinând că reforma justiţiei din ţara sa natală, Polonia, subminează posibilitatea sa de a avea un proces judiciar corect, conform agerpres.


De la preluarea puterii, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a încercat să reducă puterea judecătorească în favoarea celei executive, ceea ce a determinat Comisia Europeană să lanseze, în 20 decembrie, procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona.

Citește și : Moscova ironizează înlocuirea lui Tillerson : „Tot Rusia este responsabilă?”

Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. Autorităţile de la Varşovia au primit un termen de 90 de zile pentru a da curs recomandărilor CE. Printre măsurile controversate adoptate de Polonia se numără cele referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii.

Executivul UE susţine că restructurarea sistemului judecătoresc care conferă parlamentului polonez, controlat de PiS, controlul de facto asupra selectării judecătorilor expune independenţa acestora unor riscuri grave.

Potrivit judecătoarei Aileen Donnelly, de la Curtea Supremă a Irlandei, concluziile Comisiei Europene reprezintă o acuzare şocantă la adresa situaţiei statului de drept într-o ţară europeană în al doilea deceniu al secolului 21. ”Această Curte concluzionează că, pe baza informaţiilor aduse în faţa sa, statul de drept în Polonia a fost afectat în mod sistematic de impactul cumulat al tuturor schimbărilor legislative care au avut loc în ultimii doi ani. Respectarea statului de drept este esenţială pentru încrederea mutuală în operarea mandatului de arestare european ”, a spus judecătoarea Donnelly.

Ea a precizat că este obligatoriu ca instanţa supremă de la Dublin să solicite o decizie a CJUE înainte de a lua o hotărâre cu privire la cazul de extrădare.

Marcin Warchol, adjunct al ministrului polonez al justiţiei, a reacţionat la anunţul autorităţilor irlandeze, subliniind că ‘este de neconceput ca idei, speculaţii şi consideraţii generale, abstracte, să stea la baza unei astfel de decizii cruciale precum predarea unui infractor urmărit în întreaga Europă”.

Oficialul polonez a adăugat că, în opinia sa, poziţia Dublinului este urmarea unui eşec în a înţelege reformele iniţiate în Polonia.

Citește și : SUA : Rex Tillerson nu cunoaşte motivele pentru care a fost înlocuit cu Mike Pompeo

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.