Irlanda salută primul tratat al UE cu privire la Brexit

Publicat:

Irlanda a salutat miercuri primul proiect UE de tratat cu privire la Brexit, dar se declară pregătită să discute şi alte opţiuni după ce Marea Britanie va explica cum vede o continuare a comerţului şi libertăţii de a călători, scrie The Associated Press.

Guvernul irlandez a anunţat miercuri că proiectul UE conţine ”dispoziţia juridică necesară în vederea implementării unei bariere” care să evite o frontieră fizică între teritoriul britanic şi teritoriul irlandez al unui stat membru al Uniunii, conform news.ro .


În lipsa unor propuneri din partea Londrei cu privire la alte opţiuni referitoare la frontieră, textul proiectului de acord european menţine provincia britanică Irlanda de Nord în Uniunea Vamală, ceea ce creează o frontieră ”virtuală” la Marea Irlandei, cu restul Marii Britanii.

Citește și : Cetăţenii din ţările vecine Ungariei au o părere pozitivă despre aceasta (sondaj)

Dublinul precizează că ”aşteaptă detalii suplimentare”, pe care premierul britanic Theresa May ar putea să le ofere într-un discurs prevăzut vineri.

May a declarat în Parlament că propunerea UE cu privire la frontiera irlandeză după Brexit va ”sublina integritatea constituţională a Regatului Unit” şi că este inacceptabilă.

Proiectul european de acord cu privire la Brexit propune ca provincia britanică să rămână efectiv în piaţa unică europeană şi Uniunea Vamală, pentru a se evita astfel introducerea unei frontiere fizice cu Irlanda, un stat membru UE.

Textul precizează că această prevedere va intra în vigoare doar dacă nu se găseşte altă soluţie cu privire la frontieră.

May a declarat miercuri că acest lucru ar ”sumbina piaţa comună a Regatului Unit” prin instituirea unei bariere între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

”Niciun premier britanic nu poate accepta acest lucru”, a subliniat ea.

Însă ea a spus că Londra va lucra împreună cu Bruxellesul la aceste propuneri şi a dat asigurări că este ”absolut angajată” să evite o frontieră fizică.

Negociatorul şef UE cu privire la Brexit Michel Barnier a prezentat miercuri prima versiune europeană a textului unui acord cu Marea Britanie pe tema retragerii ordonate a regatului din Uniune, prevăzută anul viitor.

”Dacă vrem să avem succes în aceste negocieri, iar eu vreau să avem succes, trebuie să accelerăm”, a subliniat el.

Textul – de 120 de pagini -, care va fi supus negocierii şi probabil va fi modificat semnificativ, traduce progresele înregistrate de ambele părţi în termeni juridici.

El va constitui baza tratatului final al Brexitului, care trebuie adoptat înainte de retragerea regatului, prevăzută pe 29 martie 2019.

În text este menţionată o perioadă de tranziţie – începând din 30 martie 2019 şi până pe 31 decembrie 2020 -, care să ajute Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, .

Frontiera irlandeză se dovedeşte din nou un obstacol în negocierea Brexitului, iar politicieni antieruopeni îşi acuză rivalii că se folosesc de ea pentru a împiedica Marea Britanie să părăsească definitiv Uniunea.

Londra şi Bruxellesul au convenit în decembrie ca o barieră ”invizibilă” să rămână deschisă între Irlanda de Nord şi Irlanda după Brexit, în 2019, însă nu precizează cum se va întâmpla acest lucru în practică.

Politicieni britanici care susţin Brexitul denunţă dur faptul că UE vrea ca -în lipsa altei soluţii – Irlanda de Nord să continue să adere la reglementările UE.

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a acuzat opozanţii Brexitului că folosesc frontiera pentru a lega Londra la mâini, ”pentru ca să nu putem părăsi cu adevărat UE”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.