Irlanda va aloca 1,2 miliarde de euro ‘pentru a face faţă Brexit-ului’

Publicat:

Ministrul irlandez al Finanţelor, Paschal Donohoe, a anunţat marţi un plan de sprijin masiv, în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru a atenua impactul unui Brexit fără acord asupra economiei ţării sale, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Brexit-ul este cel mai presant şi imediat risc pentru economia noastră” şi o ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord ”ar fi foarte dificilă”, a declarat Donohoe într-o alocuţiune adresată Parlamentului.


Citește și : Damascul avertizează Turcia că nu va permite atacarea teritoriului sirian

”Aşadar, trebuie să creştem nivelul de sprijin acordat economiei” în raport cu ajutoarele deja stabilite. ”Anunţ alocarea unei sume de 1,2 miliarde de euro pentru a face faţă Brexit-ului”, a spus el.

Ministrul a precizat că 600 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a ajuta sectoarele cheie ale economiei irlandeze, ca agricultura sau turismul, să absoarbă şocul unei ieşiri din UE fără un acord.

”Acesta este un buget fără precedent (…), dar acestea sunt vremuri fără precedent”, a subliniat ministrul, precizând că ”perspectivele Brexit-ului se îndreaptă acum către o ieşire fără acord”, ceea ce după părerea sa nu înseamnă însă că acest scenariu este ”inevitabil”.

”Ne vom confrunta cu provocările unui Brexit fără acord într-o poziţie de forţă” şi ”suntem pregătiţi”, a insistat Donohoe.

Un Brexit fără acord, care ar restabili graniţele fizice între Irlanda, membră a UE şi Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, ar putea lăsa fără locuri de muncă 55.000 de angajaţi irlandezi şi ar putea scădea produsul intern brut (PIB) al ţării cu 6%, conform datelor guvernamentale.

Citește și : Damascul avertizează Turcia că nu va permite atacarea teritoriului sirian

Din punct de vedere politic, revenirea controalelor la frontiere ar ameninţa, de asemenea, pacea în Irlanda de Nord, după decenii de conflicte sângeroase.

Premierul britanic, Boris Johnson, a promis că Brexit-ul va avea loc la 31 octombrie, cu sau fără un acord cu UE, iar negocierile cu Bruxellesul sunt în impas cu trei săptămâni înainte de termenul respectiv.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.