Israelienii folosesc în mod voluntar o aplicaţie de monitorizare

Publicat:

În jur de 1,5 milioane de israelieni au descărcat în ultima săptămână aplicaţia mobilă care îi alertează pe utilizatori dacă şi-au încrucişat drumurile cu un pacient cu coronavirus, a indicat miercuri Ministerul Sănătăţii, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Aplicaţia ‘HaMagen’ – ‘Scutul’, în ebraică – a stârnit până acum interesul unor ţări ca Germania, Italia, Marea Britanie, Australia şi Chile, a afirmat Morris Dorfman, director general adjunct în minister.


Citește și : Erdogan: Turcia va lua măsuri suplimentare dacă nu se respectă ‘carantina voluntară’

În baza unei iniţative a ministerului, dezvoltatorii au creat o aplicaţie folosind surse deschise, astfel încât să poată fi desfăşurată rapid în alte ţări, fără costuri, a explicat el.

‘Întrebarea cea mai frecventă care ni se pune nu este despre tehnologie. Este dacă oamenii descarcă în mod voluntar aplicaţia – cum îi puteţi convinge pe oameni să facă acest lucru?’, a relatat Dorfman.

Datele personale şi de localizare ale utilizatorului rămân pe telefonul acestuia şi nu sunt disponibile altora, aşa încât operatorii aplicaţiei nu îl pot urmări fără cunoştinţa sa.

Aplicaţia le permite utilizatorilor să decidă dacă să anunţe către minister că au fost expuşi la coronavirus.

În prima săptămână, 50.000 de utilizatori au raportat că au intrat în carantină autoimpusă.

Pe lângă ebraică, aplicaţia mai este disponibilă în limbile engleză, franceză, arabă şi rusă.

Separat, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ordonat serviciului de securitate internă Shin Bet să monitorizeze telefoanele mobile ale potenţialilor purtători de coronavirus, o decizie întâmpinată cu proteste de organizaţii pentru apărarea drepturilor cetăţeneşti.

Potrivit lui Dorfman, supravegherea guvernamentală este în continuare necesară pentru că, atunci când o persoană este confirmată cu coronavirus, oficialii trebuie să acţioneze rapid pentru a-i depista pe cei cu care aceasta a intrat în contact. Numai 17% dintre israelieni au descărcat până acum aplicaţia, ceea ce este insuficient.

‘Trebuie să ne asigurăm că toţi israelienii deţin aplicaţia’, a afirmat el.

Citește și : Măsurile de distanţare socială din Marea Britanie par să dea rezultate (studiu preliminar)

După vacanţa de Paştele evreiesc, guvernul intenţionează să permită revenirea graduală a oamenilor la muncă şi ar fi important ca toţi să aibă atunci aplicaţia, a mai spus responsabilul din Ministerul Sănătăţii.

HaMagen este una din cele aproximativ 100 de tehnologii israeliene dezvoltate împotriva epidemiei de coronavirus, conform ONG-ului Start-Up Nation Central.

Printre partenerii ministerului în dezvoltarea HaMagen se află compania GlobeKeeper din Tel Aviv, a cărei aplicaţie proprie de monitorizare a coronavirusului, SAFE, va fi testată săptămâna viitoare în câteva state din India, a declarat Dan Pel, CEO al companiei. ‘Suntem în discuţii cu peste 20 de ţări din Europa şi America de Nord’, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.