Israelul anunță construcția a 800 de locuințe pentru coloniștii din Cisiordania

Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că lucrează la accelerarea construcţiei a 800 de noi unităţi locative pentru colonişti în Cisiordania ocupată, informează dpa, potrivit agerpres.

În jur de 100 de astfel de locuinţe urmează să fie construite în Tal Menashe, unde locuia o femeie ucisă recent într-un presupus atac terorist, potrivit unui comunicat al biroului de presă al premierului. Un suspect palestinian a fost arestat luna trecută.


Citește și: Petrecăreții care au sfidat pandemia, AMENDAȚI drastic la o petrecere din Belgia

Anunţul lui Netanyahu survine cu o săptămână înainte ca preşedintele ales al SUA, Joe Biden, să-şi preia mandatul.

Avansarea construcţiei de locuinţe pentru colonişti ar putea determina o confruntare cu noul preşedinte american, un susţinător ferm al soluţiei cu două state pentru Israel şi Teritoriile Palestiniene.

La rândul său, preşedintele american în exerciţiu Donald Trump este un susţinător extrem de ferm al lui Netanyahu şi al politicilor sale de dreapta. Trump s-a distanţat de politica anti-colonizare a fostului preşedinte american Barack Obama, declarând că SUA nu consideră ilegale aşezările Israelului din Cisiordania.

Diplomaţi israelieni şi palestinieni urmăresc acum cu atenţie dacă Joe Biden va continua linia lui Obama puternic anti-colonizare.

Liderul opoziţiei Yair Lapid a descris decizia lui Netanyahu drept iresponsabilă. “Administraţia Biden nici nu s-a instalat, dar guvernul (israelian) ne duce deja spre o confruntare inutilă”, a scris el pe Twitter.

Israelul se află în prezent în campanie electorală, a patra serie de alegeri generale în decurs de doi ani urmând să aibă loc în martie.

Citește și: Un an de la primul deces de coronavirus, anunțat oficial de China

“Chiar şi în timpul alegerilor, interesul naţional trebuie apărat”, a adăugat Lapid, subliniind că declaraţia lui Netanyahu constituie o încercare de a câştiga simpatiile alegătorilor de dreapta.

Circa 600.000 de israelieni locuiesc în peste 200 de aşezări din Cisiordania şi din Ierusalimul de Est, pe care palestinienii speră să îl transforme în capitala viitorului lor stat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.