Israelul ar trebui să-şi ceară scuze Poloniei în disputa asupra Holocaustului (ambasadoarea SUA la Varşovia)

Publicat:

Ambasadoarea Washingtonului la Varşovia a cerut miercuri Israelului să-şi ceară scuze Poloniei într-o dispută între cele două ţări în legătură cu Holocaustul, după ce ministrul israelian de externe interimar declarase că “mulţi polonezi” au colaborat cu naziştii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Disputa diplomatică, declanşată iniţial de informaţiile mass-media sugerând că prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a acuzat pe polonezi de complicitate în Holocaust, s-a amplificat luni după comentariile ministrului său Israel Katz, care i-a numit de asemenea pe polonezi antisemiţi.


Citește și : Justiția lituaniană este cutremurată de un imens scandal de corupție. Mai mulți magistrați au fost arestați!

Cuvintele lui Katz au determinat Polonia să se retragă dintr-un summit planificat cu statele central-europene în Israel.

Întrebată dacă Israel Katz ar trebui să-şi ceară scuze, ambasadoarea americană Georgette Mosbacher a declarat că comentariul “justifică o scuză”.

Mosbacher a considerat că doi aliaţi puternici precum Israelul şi Polonia “nu ar trebui să folosească o astfel de retorică. Suntem mult prea importanţi unul pentru celălalt pentru a nu soluţiona aceste lucruri”.

Polonia a avut una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar peste 3 milioane de evrei polonezi au murit în Holocaust.

În Polonia mulţi încă refuză să accepte cercetările ce arată că mii de polonezi au participat la Holocaust, deşi alte mii de polonezi şi-au riscat viaţa pentru a-i ajuta pe evrei, notează Reuters.

Katz este membru al partidului de dreapta Likud al lui Netanyahu care în prezent conduce în sondaje înaintea alegerilor naţionale programate în aprilie.

Netanyahu, al cărui birou a declarat că comentariile sale au fost greşit interpretate, s-a confruntat cu critici în Israel asupra a ceea ce unii văd drept o încercare de a câştiga aliaţi în Europa Centrală prin revizuirea istoriei Holocaustului şi “spălarea” antisemitismului.

Citește și : Patru eurodeputaţi sunt reținuți într-o bază militară din Belgia

El spera de asemenea că summitul cu Grupul de la Visegrad boicotat de Polonia îi va întări poziţia odată cu declanşarea campaniei electorale.

Biroul lui Netanyahu a declarat într-un comunicat că prim-ministrul, care s-a aflat la Varşovia pentru o conferinţă asupra Orientului Mijlociu sponsorizată de SUA, a fost citat greşit de The Jerusalem Post, care a publicat un articol corectat.

Ministrul israelian adjunct de externe Tzipi Hotovely, de asemenea membru al Likud al lui Netanyahu, a spus miercuri că au fost polonezi care au cooperat cu naziştii şi polonezi care au salvat evrei.

“Întreaga naţiune poloneză nu poate fi învinuită pentru Holocaust”, a declarat el într-un interviu acordat postului Reshet Beit Radio. “Polonia este una dintre cele mai prietenoase ţări faţă de Israel (…). Înţelegerile dintre noi şi Polonia rămân în continuare”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.