Israelul cere o clarificare cu referire la o lege privind rolul polonezilor în Holocaust

Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe al Israelului a convocat duminică un înalt diplomat polonez, pentru a-i cere “o clarificare cu privire la votul asupra unei legi, denunţate de Israel, referitoare la rolul polonezilor în Holocaust”, informează AFP.

Această lege prevede închisoare pentru orice persoană care foloseşte termenul de “lagăre de concentrare poloneze” cu referire la lagărele de exterminare pe care fasciştii le-au instalat în Polonia atunci când au ocupat această ţară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru a intra în vigoare, acest text trebuie să fie votat de Senat şi semnat de preşedintele polonez, potrivit agerpres.


Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Poloniei în Israel, Piotr Kozlowski, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Ierusalim, pentru “o clarificare” cu înalţi responsabili (israelieni), potrivit comunicatului.

Citește și : Donald Trump : „Am un extraordinar respect pentru femei. Extraordinar respect pentru femei”

“I s-a adus la cunoştinţă opoziţia Israelului faţă de modul de formulare a proiectului de lege. Momentul ales pentru prezentarea proiectului de lege – cu o zi înainte de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului – a fost în special surprinzător şi regretabil”, a subliniat Ministerul de Externe al Israelului.

Potrivit diplomaţiei israeliene, “proiectul de lege nu va ajuta la restabilirea adevărului istoric şi ar putea dăuna libertăţii de cercetare (asupra Holocaustului), împiedicând în acelaşi timp discuţia asupra mesajului istoric şi moştenirii celui de-Al Doilea Război Mondial”.

“Îi cerem guvernului polonez să modifice formularea proiectului de lege înainte de adoptarea finală şi să poarte un dialog cu Israelul asupra acestui subiect”, se mai spune în comunicat.

Pentru polonezi, folosirea termenului de “lagăre de concentrare poloneze” creează falsa impresie că ţara lor ar fi responsabilă de Holocaust.

În schimb, pentru liderii israelieni acest text constituie o tentativă de a nega participarea polonezilor în exterminarea de evrei de către fascişti în timpul războiului.

“Această lege este lipsită de fundament. Istoria nu poate fi schimbată şi Holocaustul nu poate fi negat”, a declarat sâmbătă seara premierul israelian Benjamin Netanyahu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.