Israelul consolidează securitatea în Ierusalim şi Cisiordania

Publicat:

Forţele israeliene au desfăşurat întăriri la Ierusalim şi în Cisiordania ocupată cu ocazia tradiţionalei rugăciuni de vineri a musulmanilor, la o zi după atacuri şi confruntări sângeroase, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Scopul este sporirea securităţii pentru a răspunde la toate incidentele care s-ar produce în Oraşul Vechi (din Ierusalim) după rugăciunea de vineri’, a declarat pentru agenţia franceză de presă Micky Rosentfeld, purtător de cuvânt al poliţiei israeliene.


Citeşte şi: SUA l-au lichidat pe liderul Al-Qaida în Peninsula Arabică

O maşină a intrat în plin joi într-un grup de militari israelieni la Ierusalim rănind zece dintre aceştia, iar trei persoane, între care doi palestinieni, şi-au pierdut viaţa în confruntări în Cisiordania şi la Ierusalim.

Armata israeliană a anunţat de asemenea că a luat măsuri sporite de securitate în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Suspectul în atacul cu maşină, reţinut în joi, rămâne în arest şi este în continuare interogat, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

Această recrudescenţă a violenţelor survine la mai bine de o săptămână după ce preşedintele american Donald Trump a prezentat la Washington planul său de reglementare a conflictului israeliano-palestinian, respins de către palestinieni.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi vineri pe Esplanada Moscheilor – al treilea loc sfânt din islam, venerat de asemenea de evrei ca loc sacru, aceasta fiind situată în Ierusalimul de Est, sector palestinian al oraşului ocupat din 1967 şi anexat ulterior de către Israel.

Proiectul american prevede că Ierusalimul este capitala statului Israel, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, în special Valea Iordanului, şi crearea unui stat palestinian demilitarizat în baza a ceea ce ar mai rămâne din Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Planul lui Trump a fost respins de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care i-a chemat pe palestinieni să iasă în stradă pentru a protesta împotriva proiectului.

Citeşte şi: În timpul bombardamentelor israeliene, antiaeriana siriană a evitat în ultima secundă doborârea unui avion de pasageri

Abbas ‘are o responsabilitate’ pentru aceste violenţe, a declarat joi Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump şi artizan al planului american.

‘Kushner a permis Israelului să meargă mai departe cu anexarea şi colonizarea’, a reacţionat vineri într-o postare pe Twitter Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

‘El îl acuză pe preşedintele Abbas pentru că pentru oameni ca el simpla noastră existenţă şi drepturile noastre sunt o problemă’, notează Erekat în acelaşi mesaj.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.